Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  89 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



De Crăciun fii mai bun: Trei orfani nu-și mai amintesc zâmbetul mamei. Ar putea să-și amintească acest Crăciun...

14/12/2012 14:22:57  
Au rămas fără mamă în urmă cu 6 ani și nu le-a rămas în memorie nici măcar zâmbetul ei. Singurele lor jucării sunt vii: un pui de pisică și o rață. La vârsta la care alți tineri încă nu știu că viața înseamnă mai mult decât a merge la club, tatăl lor, de doar 31 de ani, muncește zi lumină pentru a avea ce le pune pe masă.

Trei îngeri fără mamă

Dacă îi vezi la săniuș, fericiți în zăpadă, cea mai frumoasă jucărie care le-o oferă iarna, nu ți-ai imagine ce poveste tristă au dincolo de pereții casei de la nr. 18 din Blăjenii de Sus. Andreea (11 ani), Patricia (9 ani) și Raul (7 ani) au rămas orfani de mamă în urmă cu 6 ani. Doar Andreea a apucat s-o cunoască mai bine și-și mai amintește cât de frumoasă era copilăria alături de ea. E și singura care suferă încă amintindu-și de mama. La doar 20 și ceva de ani mama lor a murit, diagnosticată inițial cu probleme pulmonare și migrene cumplite, pentru ca mai apoi, pe certificatul de deces, cauza morții să fie cancer.

”Când mama lor a murit, acum șase ani de zile, cuscrii au cumpărat căsuța asta și m-au rugat să mă mut cu ei. Așa că eu am grijă de copii. Tatăl lor merge toată ziua să ajute pe ici-colo ca să poată face rost de bani”, ne-a explicat Livia Macrai, bunica celor trei copilași, cea căreia cei mici îi spun mama. Doar pe ea o știu de mamă. Andreea îi mai spune și bunică pentru că doar ea știe să facă diferența între mamă și bunică, fiind singura care și-o mai amintește și-i păstrează vie memoria. Deși are doar 56 de ani, bunica a îmbătrânit parcă prea devreme din cauza greutăților.

Tată, văduv, 31 de ani, cu 3 copii mici, caut de lucru...Orice, oricând, oricât...

Când alți tineri de vârsta lui se distrează în club și n-au idee ce înseamnă greutățile vieții, tatăl muncește pe rupte ca să aibă ce le pune pe masă copiilor. Nu se plânge de nimic, în afară de faptul că nu găsește un loc de muncă cu salariu fix. Trebuie să fie tot timpul în alertă, ziua de mâine vine, nu așteaptă, iar cele trei gurițe zâmbitoare care îl așteaptă acasă vreau de mâncare.

Tatăl copiilor are 31 de ani și este un om foarte harnic, ne-au spus-o chiar și oamenii din sat, care-l cunosc prea bine. A lucrat mult în construcții și îi place să ajute la construirea caselor altora pentru a-și putea susține casa lui. Nu este angajat, studiile puține închizându-i orice drum spre un salariu fix.

”Băiatu ăsta-i tare harnic. Nu se trage înapoi de la nimic. Face de toate. Și în construcții, finisări, gresie, faianță...de toate. Ba mai ajută pe cei din sat care la ce îl cheamă”, ni-l laudă vecina venită în vizită.

Venitul familiei este unul foarte mic. Bunica primește 97 lei pentru fiecare copil, la această sumă adăugându-se alocația copiilor și ce mai câștigă tatăl. Nu e mult, iar fiecare bănuț e atent drămuit astfel încât cei mici să nu simtă prea mult lipsurile.

Micuții merg la școală și își răsplătesc tatăl cu note bune

”Eu nu mă pot ocupa de ei prea bine, dar au calificative bune. Le e greu pentru că aici toții copiii sunt în aceeași sală de clasă. De la clasa I până la clasa a IV-a, sunt toți în aceeași clasă. Și vă dați seama că atunci când predă la cei de clasă mai mare, cei micuți sunt atenți acolo, nu fac ceea ce le-a dat lor să facă. De la anu ne va fi și mai greu că Andreea va trebui să facă naveta la Bistrița și ăstea sunt alte costuri”, ne povestește îngrijorată bunica.

Fata cea mare, Andreea, are nevoie de un examen urgent la ochi. La ultimul control, medicul le-a spus că are nevoie de ochelari, dar neavând bani nu și-au permis să-i facă o pereche. Acum bunica se plânge că fetița vede din ce în ce mai rău.

Cum ar arăta un Crăciun de poveste în familia Macrai

Adunați de pe uliță de la săniuș, copiii ne-au spus entuziasmați care sunt dorințele lor de aceste sărbători.

Andreea, cea de 11 ani, își dorește o păpușă bebeluș și o trusă de machiaj. Patricia (8 ani) a mai adăugat pe lângă cererea Andreei și o bicicletă. Iar Raul, mezinul de 7 ani, își dorește un set de mașinuțe și roboței și...o pungă de snacks-uri Lotto Pizza. Singurele jucării ale copiilor sunt vii, o rață și un pui de pisică. Unde mai pui că acum e distracție maximă afară că doar iarna le-a aduse cea mai mare bucurie: zăpadă unde să se poată juca și ei cât e ziua de lungă.

Bunica lor a mai adăugat că mai au nevoie ”de ceva cizmulițe că le-am cumpărat ceva de la second, dar așa se dezlipesc mai ales cum ei merg foarte mult prin zăpadă și se joacă. Și ar avea nevoie de ceva treninguri și chiar rechizite. Că le dă ceva pentru că nu au mamă, d-apoi numa eu știu câte a mai trebuit să le cumpăr pentru școală. Și bineînțeles, le plac dulciurile numai că nu le putem oferi noi de câte ori am vrea”.

Cea mai mare dorință a întregii familii este ca tatăl să-și găsească de lucru, un loc de muncă adevărat, unde să meargă și de unde să vină zilnic, astfel încât cu toții să se poată baza pe un venit lunar fix. Numai așa tata ar putea răsplăti mai des zâmbetele celor dragi care-l fac seara, când ajunge obosit acasă, să mai uite de problemele vieții.

Flavia DANCIU

Campania ”De Crăciun fii mai bun”, ediția a III-a, este organizată de Bistrițeanul.ro și Mănăstirea Nușeni, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Părinte Mitropolit Andrei Andreicuț. Află mai multe despre campania din acest an AICI.

6583 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro