Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  111 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



De Crăciun fii mai bun: Singuri pe lume, șase frați ne dau o lecție de viață. Își doresc de la Moșu`...sănătate – cea care i-a lăsat fără părinți

06/12/2014 13:00:43 Bianca SARA  
În timp ce unii visează ca Moș Crăciun să le aducă telefoane de ultimă generație, haine scumpe sau jucării sofisticate, șase frați din Uriu vor de la Moșu` multă sănătate. Asta le-a lipsit părinților și așa au ajuns acum singuri pe lume, unul în grija celuilalt. Cel mai mic dintre frați are doar 2 ani. Tot singuri își ridică o căsuță...

Pe o străduță lăturalnică din Uriu ne așteaptă în fața unei case în construcție un flăcău în putere și o fată plăpândă foarte timidă. Ei sunt Iulia și Sergiu Coșergar, doi frați care de mai bine de un an de când a murit și mama lor au rămas singuri pe lume și sunt nevoiți să țină locul părinților pentru frățiorii lor mai mici.

Tatăl lor s-a stins în urmă cu 10 ani, fiind bolnav de cancer la plămâni. În urmă cu un an s-a stins și mama lor după ce s-a luptat cu un cancer de col uterin. Sunt șase frați, care brusc s-au trezit singuri pe lume. Mihaela are 22 de ani, Iulia are 20 de ani, Sergiu 18 ani, Iosif 16 ani, Alexandra are 11 ani, iar Iulian 2 ani.

Mihaela, cea mai mare, este căsătorită și are și ea doi copii. Aceasta locuiește în Reteag, la doi pași de Uriu și are grijă de cei doi prunci ai ei, unul de doi ani și altul de patru, dar și de frățiorul său mai mic Iulian, de doi ani.

Toți cei cinci frați ai săi sunt sub tutela sa, însă doar cel mai mic locuiește cu ea. Restul patru care sunt la școală, trei în Bistrița la Sfânta Maria, iar o fată la Preventoriu TBC Ilișua locuiesc în internate, iar la final de săptămână și în vacanțe se reunesc la Uriu, în casa părintească.

Căsuța pe care a ridicat-o mama lor înainte să moară are două camere, un hol și o bucătărie, însă doar una dintre cămăruțe este locuibilă. Au aranjat-o chiar ei, cu mâna lor, după ce o vară întreagă doi dintre frați, Sergiu și Iosif, au muncit la o fermă de vaci din apropiere pentru a strânge bani pentru materialele de construcții necesare.

Cei patru sunt nevoiți să se descurce cu alocațiile de elev, adică cu 168 de lei lunar. Această sumă este „suplimentată” când Iulia, Sergiu sau Iosif reușesc să găsească de muncă cu ziua. Dacă unul dintre frați primește o sumă de bani pentru o muncă prestată, aceasta este împărțită nemțește între cei patru.

De casă are grijă în principal Iulia, care este responsabilă cu gătitul și curățenia, însă o ajută și frații săi, mai ales la curățenie. Tânăra spune că a învățat să gătească încă de când era mică, de la mama sa, care parcă a știut ce avea să se întâmple și i-a pregătit pe cei 6 copii ai săi să se descurce în orice condiție.

Iulia se pregătește să devină ajutor de bucătar, în timp ce Sergiu și Iosif se pregătesc pentru o slujbă în construcții.

După ce o viață întreagă a trăit de pe o zi pe alta, muncind cu ziua în zonă, mama celor șase a ținut să le transmită câteva valori, care de multe ori lipsesc și de la tinerii care au toate condițiile să se formeze frumos și sănătos.

Mama celor șase a insistat să nu se despartă și să-și termine școala, convinsă fiind că astfel vor avea șanse mai mari să ducă un trai mai bun decât cel pe care a putut ea să îl ofere. Cei șase te surprind pur și simplu cu responsabilitatea și unitatea de care dau dovadă, dar și cu îndârjirea cu care vor să termine școala, deși recunosc că le-a fost greu să o continue.  

”Am avut noroc că e gratuit internatul, altfel nu aveam nicio șansă să continuăm școala, pentru că suntem trei frați la școală în Bistrița. Școala e foarte importantă, nu am lăsat-o pentru nimic. Puteam să plec în Franța la muncă, dar nu am plecat, am vrut să termin școala”, spune Sergiu.

De când a murit mama lor au reușit însă să meargă la școală fără întreruperi, determinarea lor venind ca o recompensă pentru părinții lor care au vrut o viață mai bună pentru ei.

„Am avut multe zile în care nu am avut ce să punem pe masă. Și acum de când suntem singuri, dar și când a trăit mama. Cel mai rău ne-a fost când a trăit și tata. Atunci chiar nu știam ce-i ăla Crăciun, nu cred că am avut vreodată un brad și nici nu cred că a venit Moșu”, spun Iulia și Sergiu.

Întrebat ce ar vrea să primească anul acesta de la Moș Crăciun, cu o maturitate demnă de un om trecut prin viață, Sergiu ne spune că ar vrea sănătate și câteva bunătăți pe masa de Crăciun. Ne mărturisește însă că nu prea s-a gândit la asta, pentru că Moșu` nu ajunge la ei în niciun an. Ar vrea totuși ca măcar cei mai mici dintre frați, Iulian și Alexandra, să fie vizitați de Moș Crăciun.

Deși încă copii, Sergiu și Iulia au vise și preocupări de oameni mari. Înainte de a spune că au nevoie de ceva pentru ei, rezumă cele mai mari dorințe la amenajarea căsuței pe care o vor locuibilă și încăpătoare pentru toți. Căsuța este tot ce au pe lume și acoperișul sub care se pot strânge toți. Am aflat de la ei că ar mai avea nevoie de materiale de construcții pentru a-și termina și cealaltă cameră și bucătăria și pentru a tencui căsuța și a-i consolida acoperișul și podul prin care plouă. În prezent Iulia gătește la o sobă care încălzește și singura cameră locuibilă, însă ar ajuta-o mult un aragaz cu butelie. De asemenea, frații ar vrea ca cimentul de pe jos să fie înlocuit cu podele. Alimentarea cu energie electrică a casei este și ea o problemă, acum având curent electric de la o vecină căreia îi plătesc lunar consumul. Branșarea la rețea este un vis prea îndepărtat pentru ei.

Dacă vreți să-i ajutați pe cei șase frați din Uriu și împreună să le facem un Crăciun fericit, împlinindu-le micile dorințe pe care nici nu îndrăznesc să le șoptească Moșului, vă puteți implica în campania De Crăciun fii mai bun, inițiată și în acest an de Bistrițeanul.ro și derulată în parteneriat cu Asociația Tinerilor Ortodocsi Bistrița-Năsăud, Asociația Impact, ISU - SMURD Bistrița-Năsăud, Stația Județeană de Ambulanță și Kangoo Club Bistrița. În 19-20-21 decembrie strângem donațiile voastre și pregătim pachetele la sala Polivalentă, sediul Asociației Impact (etaj I), iar în 22-23 decembrie le ducem la familiile nevoiașe.

Detalii suplimentare despre acest caz puteți obține de la responsabilul de proiecte sociale al Mănăstirii Nușeni - Manuela Pop – tel. 0741 577 148 (Manuela este și membru al Asociației Tinerilor Ortodocsi Bistrița-Năsăud)  

10265 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro