Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  75 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



De Crăciun fii mai bun: Orfani de mamă și cu un tată în convalescență, 6 frați din Năsăud așteaptă ca Moș Crăciun să le aducă locuri de muncă

07/12/2014 11:56:37 Bianca SARA  
În 29 septembrie, 6 frați din Năsăud primeau lovitura vieții lor: își pierdeau mama într-un accident de circulație, produs de tatăl lor, care se află și el chiar și acum la două luni de la accident în convalescență. Viitorul familiei depinde de șansa de a-și găsi un loc de muncă a fraților mai mari, singura cale de a supraviețui...

Gabriel Fontu este angajat al Jandarmeriei încă din anul 1992, până în 2006 muncind în Târgu Mureș. În 2006, jandarmul a fost transferat cu familia la Năsăud, unde se ocupa de paza Palatului de Justiție din oraș. Jandarmul are împreună cu soția sa Mihaela 6 copii, cu vârste cuprinse între 5 și 23 de ani.

Deși familia Fontu nu a avut o viață ușoară, jandarmul fiind singurul care susținea financiar familia, în 29 septembrie cei 6 frați au primit lovitura vieții lor. Gabriel Fontu conducea Loganul familiei în care se afla în dreapta lui soția sa Mihaela, iar pe bancheta din spate o vecină.

În Nimigea de Jos, la trecea la nivel cu calea ferată, în ciuda faptului că semnalele acustice și luminoase erau în funcțiune, Gabriel nu a oprit, nu-și explică nici el de ce, iar autoturismul pe care îl conducea a fost lovit în plin de trenul 1834 Timișoara-Iași și aruncat într-un șanț la zeci de metri depărtare.

În urma impactului, soția lui Gabriel a murit pe loc, iar jandarmul și vecina sa au fost transportați de urgență la spital. O lună a petrecut jandarmul în spital, iar acum în prag de sărbători încă se chinuie să își revină, având coastele rupte și două operații, la ficat și plămâni. Aceasta este a doua lovitură primită de către jandarmul din Năsăud, care în 2010 a mai fost operat pe creier după ce medicii au depistat o tumoră.

Cei 6 copii ai familiei, Maria de 14 ani, Elena de 13 ani, Antonio de 7 ani, Rita de 5 ani, Cristi de 21 de ani și Alexandru de 23 de ani la care se adaugă și Alexandra, fetița de 4 ani a celui mai mare dintre frați au fost șocați la auzul veștii că și-au pierdut mama, care era totul pentru ei. Cei mai mari dintre copii, Alexandru de 23 de ani și Cristi de 21 de ani au venit cu primul avion pe care l-au găsit din Spania  unde munceau în încercarea de a-și ajuta familia.

Stâlpul casei este acum Alexandru, care la cei 23 de ani ai săi trebuie să aibă grijă de părintele său bolnav, de fetița sa de 4 ani, de soția sa, dar și de 4 dintre cei 5 frați ai săi. Cristi a plecat din nou în străinătate pentru a încerca să-și sprijine financiar familia, însă lucrează doar 2-3 zile pe săptămână, iar sumele trimise acasă sunt mici.

Alexandru și soția sa nu au un loc de muncă, singurul venit al familiei fiind salariul pe care încă îl primește tatăl lor, care ajunge la 1400 de lei. La această sumă se adaugă alocația copiilor care nu trece nici ea de 250 de lei.

Din această sumă, lunar 500 de lei merg doar pe chirie. Alte câteva sute de lei merg spre facturi, iar restul sumei trebuie împărțită cu grijă astfel încât să asigure mesele zilnice ale familiei.

„E mare durerea...îi mulțumim la Dumnezeu că a rămas măcar tata. Mai are probleme de sănătate, coastele îi sunt rupte, are probleme cu plămânul și ficatul, a rămas fără o parte din ele. Îs multe probleme, noi suntem mulți...stăm cu chirie. Nimeni din familie nu mai lucrează, un singur frate a plecat în Germania să caute un loc de muncă pentru a ajuta familia, însă 3-4 zile muncește, 3-4 zile nu. Eu mi-am băgat CV-uri prin oraș să încerc să îmi găsesc un loc de muncă. La fel face și soția”, spune Alexandru, cel mai mare dintre frați.

Dorința mamei - unul dintre copii să ajungă preot, s-ar putea împlini cu mezinul familiei

Cea mai mare dorință a mamei decedate a fost ca unul dintre copiii săi să urmeze calea preoției. Alexandru, cel mai mare dintre ei, care acum este stâlpul casei a urmat un liceu teologic, însă lipsa banilor l-a împiedicat să meargă mai departe. Mihaela și-a pus atunci speranța în Antonio, cel mai mic dintre băieți, pe care l-a trimis tocmai la Bistrița la școală, la Școala Generală Ștefan cel Mare, singura unitate de învățământ din județ care are și program teologic pentru clasele primare.

Naveta celui mic împuținează veniturile familiei, însă cei 5 frați ai săi nu vor să renunțe nici în ruptul capului la aceasta, încercând astfel să respecte ultima dorință a mamei lor.

„Vrem să respectăm dorința mamei, măcar atât mai putem face”, adaugă resemnat Alexandru.

Întrebat dacă anii trecuți a venit Moș Crăciun, Alexandru spune că deși avem în față o familie modestă, an de an s-au făcut eforturi financiare pentru ca Moșu` să vină la copiii din familie.

Așteptări mari de la Moș Crăciun nu au anul acesta. Dacă cei mici ar vrea câteva jucării, cărți de colorat și haine, cei mari vor doar putere pentru a trece peste această încercare și vor ca tatăl lor să își revină și să poată avea grijă de cei mai mici dintre frați. 

Alexandru și soția sa, precum și Cristi (care acum de sărbători se va întoarce acasă din Germania) au nevoie cu disperare de un loc de muncă pentru a putea susține familia. Soția lui Alexandru, care zi de zi îl aduce pe Antonio la Bistrița la școală ar vrea să găsească un loc de muncă în Bistrița ca să poată să se ocupe în continuare de transportul celui mic la unitatea de învățământ.

Situația este cu atât mai gravă cu cât Gabriel în curând va rămâne și fără salariul de 1400 de lei, care va fi cel mai probabil înlocuit de o pensie de boală substanțial mai redusă. În sistem nu se mai poate întoarce, asta pentru că în urma accidentului i s-a făcut dosar penal, care-l exclude din start.

După ce toată viața mama celor șase i-a ajutat cum a putut pe cei aflați în nevoie, fie că a fost vorba de rude sau de necunoscuți, copiii săi se văd acum nevoiți să ceară ei sprijin celorlalți.

Dacă vreți să ajutați familia Fontu și împreună să le facem un Crăciun mai fericit, împlinindu-le micile dorințe, vă puteți implica în campania De Crăciun fii mai bun, inițiată și în acest an de Bistrițeanul.ro și derulată în parteneriat cu Asociația Tinerilor Ortodocsi Bistrița-Năsăud, Asociația Impact, ISU - SMURD Bistrița-Năsăud, Stația Județeană de Ambulanță și Kangoo Club Bistrița. În 19-20-21 decembrie strângem donațiile voastre și pregătim pachetele la sala Polivalentă, sediul Asociației Impact (etaj I), iar în 22-23 decembrie le ducem la familiile nevoiașe.

Detalii suplimentare despre acest caz puteți obține de la preotul Ovidiu Sermeșan 0743464461

 

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro