Au nevoie de ajutor, dar vorbele răutăcioase ale celor din jur îi fac să nu recunoască... Se tem că vor fi bătaia de joc a satului dacă recunosc că au nevoie de ajutor şi aşa preferă să îşi înfrunte soarta fără să se plângă. Totuşi, şapte copii, dintre care doi bolnavi, speră că cineva le va întinde o mână de Crăciun.
Pentru prima dată de când derulăm campania “De Crăciun fii mai bun!” am întâlnit două cazuri disperate – ambele din Agriş. Oamenii, săraci lipiţi, au mare nevoie de ajutorul nostru, au nevoie de o minune de Crăciun însă, se tem de răutatea vecinilor şi nu vor ca numele lor să fie făcute publice. Înainte de a posta acest articol ne-am gândit mult… Am decis totuşi că poveştile lor vor fi publicate pentru că situaţiile în care se află sunt disperate şi ca de obicei, ştim că ne putem baza pe voi, dragii noştrii cititori, că veţi ști cum să aduceţi o rază de soare celor şapte copiii care aşteaptă o minune de Crăciun.
Cum să trăiești cu 48 lei/lună? Numai tanti Paraschiva știe!
Are 158 lei/lună să trăiască ea și cei trei copii. Dacă băieții nu reușesc să muncească undeva, după ce plătește abonamentul fetei pentru mersul la școală, cei patru trebuie să supraviețuiască doar cu 48 lei. Chiar și din acest puțin dau altora.
Oricât le-a fost de greu, au știut că adevărata bucurie este atunci când dai, nu când primești. Asta i-a învățat Paraschiva pe copiii ei. Veniturile familiei nu au fost niciodată mari însă, după ce tatăl i-a părăsit, acestea au mai scăzut. Mai mult, surpriza a fost încetarea pe ascuns a contractului de muncă al mamei.
”Am văzut că salariul meu a scăzut la mai puțin de jumătate bruc, așa că m-am interesat care este problema. Mi s-a spus că mi s-a încheiat contractul și urmează să primesc cartea de muncă. Am primit-o după lungi insistențe și umblete abia după doi ani de zile. Acum fac curățenie într-o instituție și primesc 158 lei pe lună”, ne-a explicat Paraschiva. Ar fi vrut să se angajeze, dar având peste 50 de ani și probleme de vedere, nimeni nu a acceptat-o într-o firmă.
”Chiar dacă am avut puțin dintotdeauna, am dat și la alții. Așa, din puținul nostru. Și acum mai dăm dar foarte rar pentru că nu avem noi cu ce trăi” ne spune mama cu tristeţe în glas. Băieții încearcă din răsputeri să găsească de lucru. Nu au noroc. Amândoi au lucrat la o firmă al cărei administrator a fost arestat și închis, așa că au rămas fără loc de muncă. Merg să lucreze cu ziua însă nu au întotdeauna noroc.
Mezina familiei, Codruța, are 15 ani şi merge la școală. Pentru asta trebuie să facă naveta iar abonamentul costă 110 lei în fiecare lună. ”Din cei 158 de lei pe care-i câștig eu, după ce plătim abonamentul ne mai rămân 48 lei. Asta e tot ce avem pentru trăit”, spune mama în lacrimi.
Alocația fetei este folosită să-și cumpere cele necesare pentru școală. A reușit să-și cumpere o pereche de ghetuțe pe care le lipește în fiecare seară deoarece se dezlipesc de la zăpada abundentă de pe ulițele satului. ”M-a sunat o dată că a găsit o pereche de blugi mai ieftini dar nu am avut nici măcar pentru ăia să-i dau bani”, explică mama.
Ca familie, au avut o încercare să-și facă viața mai ușoară. Au luat bani împrumut și și-au cumpărat doi porci cu gândul ca unul să-l țină pentru ei și unul să-l vândă, să aibă pe pune pe masa de Crăciun. Dar parcă problemele nu ar fi fost și așa destule, unul din porci s-a îmbolnăvit și după ce au dat mulți bani la veterinar și medicamente, porcul a trebuit omorât iar ceea ce s-a putut salva din el a fost puțină untură.
Lemne de foc au puține, mai taie băieții tufele de pe marginea drumului ca să se poată încălzi. Cererea de ajutor de încălzire le-a fost aprobată în cele din urmă și vor primi lunar 50 de lei timp de patru luni. ”Lemne nu avem, bani de la primărie sunt puțini, eu am probleme cu inima și nu am bani de tratament. Alimentele s-au scumpit, băieții găsesc tot mai puțin de lucru” spune mama.
Ceea ce le-ar putea însenina viața de aceste sărbători sunt lemne de foc, haine și ghete pentru fata de 15 ani, alimentele de bază și un loc de muncă pentru băieți.
Deşi are doi copii bolnavi, tema de răutăţile satului o împiedică să ceară ajutor…
Câteva case mai sus, o familie cu patru copii duce greul vieții având o situație deplorabilă. Pentru că oamenii din sat vorbesc urât la adresa celor nevoiași, părinților le vine greu să-și facă cunoscută povestea.
”A fi om e lucru mare!”. Asta înseamnă, printre alte înțelesuri, să nu râzi de nevoile celuilalt ci mai degrabă să îi sari în ajutor.
Totuși în sat, pe-o vale, trăiește familia Popescu care deși se descurcă foarte greu, mai greu le este să își expună povestea deoarece oameni răi de gură îi rănesc în loc să-i ajute. “Sunt unii care știu de situația noastră, așa cum e ea și ne ajută. Mai primim una alta... se poate și mai rău... nu aș vrea să știe cei din sat că am cerut ajutor!”, ne spune Maria Popescu.
Tatăl este plecat să muncească la un vecin. Lucrează cu ziua, timp în care mama are grijă de cele din casă. Nici tatăl nici mama nu au şanse să se angajeze, deşi îşi doresc asta, așa că fac ce pot pentru a aduna puțini bănuți.
Copiii sunt mici: Ana are 10 ani, Mia - 7 ani, Monica - 6 anișori și Claudiu are 9 ani. Monica are probleme de sănătate, iar Claudiu are diabet. Familia nu-și permite să îl îngrijească și să-i dea mâncare la regim așa că cel mai mult timp și-l petrece la o mătușă care poate să-i dea mâncarea de care are nevoie la timp.
Cele două fetițe mai mari sunt vesele nevoie mare, se joacă și o ajută pe mama lor la întins hainele pe gard afară. Deși e frig, sunt slab îmbrăcate, nu prea bine încălțate... dar vesele.
Mama ne spune că micuţele se bucură enorm de fiecare cadou, fiecare ajutor pe care-l primesc. Dar să ceară, pentru ea e o rușine. ”Îmi e rușine să cer. Într-adevăr e greu cu alimentele, hainele dar să mergi să cerșești după ajutor... vai de mine că nu aș face așa ceva! Și să audă cei din sat că am cerșit după ajutor....”, acesta este gândul cel mai de temut al tinerei mame.
Venitul lor sunt alocațiile copiilor care merg la școală. Până de curând aveau o bunică ce stătea cu ei și îi mai ajuta cu pensia. Dar a murit și acum sunt siliți să se întrețină cu foarte puțin.
În cele din urmă, mama celor patru copii a recunoscut că are nevoie de rechizite, hăinuțe pentru copii și alimente. Ea speră că, deși e înconjurată în mare parte de oameni răi, există și oameni buni dornici să îi ajute fără să-i judece.
Flavia DANCIU
Campania ”De Crăciun fii mai bun”, ediția a III-a, este organizată de Bistrițeanul.ro și Mănăstirea Nușeni, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Părinte Mitropolit Andrei Andreicuț. Află mai multe despre campania din acest an AICI.
Parteneri: Radio Someș, Magazinul Universul Jucăriilor și Agenția de Imagine