Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  44 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



De Craciun fii mai bun: Darius, un baietel de 6 ani suferind de mai multe boli, asteapta Craciunul intr-un patut de bebelus

20/12/2011 17:41:42 Mariana NASAUDEAN  
Lipsurile materiale sunt peste tot si nu mai surprind pe nimeni. Lucrurile devin tragice insa cand greutatile financiare se impletesc cu boala. La 6 ani, Darius are numai 10 kilograme si sufera de 8 boli grave. Veniturile familiei nu-i pot asigura acestuia un tratament adecvat si o alimentatie corespunzatoare.

Familia Parasca locuieste in Bistrita Bargaului si este formata din cinci membri: parintii si trei copii. Unul dintre acestia, cel mai mic, este foarte bolnav. La sase ani, Darius sufera de epilepsie, anemie severa, are un virus care i-a atacat sistemul nervos central, distrofie severa si probleme de nutritie.

Cu aceste diagnostice a fost incadrat in grad inaintat de handicap. Viata este foarte grea pentru acest micut, care abia acum a reusit sa se ridice de pe pat si sa stea in picioare, dar numai daca este ajutat. Dupa aproape patru ani de terapie, pentru familie acesta este un progres enorm, mai ales ca Darius a avut probleme inca de la nastere. El are acum abilitatile unui copil de cateva luni.

“Mi-au zis cand l-am nascut ca o sa se integreze greu in viata, dar nu am inteles la ce se refera, nu am stiut ca este atat de bolnav. Prima data l-am dus la Mures cand avea aproape doi ani si a avut o criza puternica. Si-a dat ochii pe spate si am crezut ca il pierd. De atunci e putin mai bine. Alti copii au inceput terapia mai devreme si s-au recuperat deja”, povesteste Florica Parasca, mama baietelului, pentru Bistriteanul.ro.

Familia este foarte fericita ca dupa aproape patru ani de terapie copilul a facut progrese: poate sa stea in picioare si sa apuce lucurile cu mana. Micutul nu prea vorbeste, dar se pare ca intelege ce se intampla in jurul lui. El poate sa spuna “ada”, atunci cand are nevoie de cate ceva.

Pentru problemele de sanatate pe care le are baietelul, acesta trebuie sa urmeze un tratament permanent, iar zece zile pe luna trebuie sa faca injectii. De aproape pentru ani, Darius este dus la Targu-Mures de catre mama sa pentru a face fizioterapie.

Familia traieste din salariul mamei, platita cu 550 de lei ca si asistent personal al baiatului. Acestora li se adauga aproximativ 150 de lei, bani din alocatia si pensia de handicap a baiatului. Din cei 700 de lei care intra in casa, tratamentul baiatului costa peste 200 de lei in fiecare luna. Pe langa medicamente si injectii, baietelul are nevoie si de o alimentatie corespunzatoare.

“Ii place mult smantana, o mananca cu lingura, dar acum nu-i mai pot da, nu mai are vaca lapte”, povesteste mama lui Darius.

Familia locuieste la peste 3 kilometri de sat, intr-o zona greu accesibila, chiar la poalele muntilor. Ei nu au acces la niciun mijloc de tranport si pentru mama este foarte greu sa coboare in sat cu copilul cand trebuie sa il duca la medic sau la tratamentele de recuperare. Cei cinci membri ai familiei locuiesc in doua incaperi, o bucatarie si o camera de dormit.

La sase ani, Darius doarme intr-un patut pentru bebelusi. Deoarece nu s-a dezvoltat normal, are inca nevoie de pampersuri. Hrana, intretinerea, medicamentele si deplasarile periodice pentru tratament la Targu-Mures supun familia la eforturi financiare deosebite.

In aceste conditii, toti trebuie sa renunte la multe lucruri. Darius mai are doi frati mai mari, Dana si Flaviu. Dana are 17 ani si este eleva la liceu, iar Flaviu a terminat scoala profesionala, dar nu si-a gasit de lucru. Din cauza situatiei materiale a familiei, si cei doi tineri sunt afectati.

Dana invata in Bistrita si face naveta in fiecare zi pentru a merge la scoala. Pentru a ajunge la autobuz se trezeste la 4 si jumatate. Adolescenta isi doreste mult o geanta in care sa-si puna cartile pentru scoala, dar are nevoie si de haine. Flaviu are si el nevoie de haine, dar mai mult de atat, are nevoie de un loc de munca pentru a-si putea ajuta familia.

Cu toate acesta, Darius este cel care are nevoie cel mai mult de ajutor. El are nevoie de pampersuri marimea 4, fructe si legume. Ca oricarui copil lui ii plac dulciurile in special ciocolata, dar si mierea cu unt care este mult mai sanatoasa pentru el. Darius are nevoie si de fructe si ii plac mult perele. Are nevoie sa consume carne de pui, insa familia nu isi permite intodeauna sa ii cumpere.

Datorita problemelor de sanatate, copilul nu poate manca orice, iar recuperarea sa nu poate fi facuta si din cauza alimentatiei.

Persoanele care doresc sa il ajute pe Darius si familia acestuia sunt rugati sa ia legatura cu redactia Bistriteanul.ro la numarul de telefon 0731 375 829.

5485 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro