Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  99 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



De Crăciun fii mai bun: Crescuți doar de tată, copiii din familia Gavriloaie nici nu îndrăznesc să viseze la daruri de la bătrânul cu barbă albă

21/12/2014 12:59:18 Bianca SARA  
Maxim Gavriloaie are aproape 50 de ani și de 7 ani își crește singur cei 5 copii, după ce soția sa a murit de cancer la sân. Cel mai mic dintre copii are 12 ani și la vârsta aceasta în loc să se joace mânuiește drujba, iar fratele său de 14 ani cosește și are grijă de oile familiei. Cei doi băieți și-ar dori ca Moșul să le aducă un calculator sau u

În ceas de seară în găsim pe Maxim Gavriloaie din Rebra trebăluind prin gospodărie. Deși umezeala și aerul rece te fac să dârdâi de frig în permanență, fiul cel mare al lui Maxim de 14 ani se întoarce voios de la oi, după ce a petrecut ore bune pe dealurile din zonă cu animalele.

Maxim Gavriloaie are 5 copii, cu vârste curpinse între 29 și 12 ani. Cea mai mare dintre fiice, stabilită în Cluj-Napoca, i-a dăruit primul nepot care deja merge la școală. Acasă cu el mai sunt Sara, de 24 de ani, Anuța de 17 ani, Dumitru de 14 ani și Maxim de 12 ani.

În urmă cu aproape 7 ani Maxim Gavriloaie și-a pierdut soția, care după ce s-a luptat jumătate de an cu un cancer la sân a pierdut lupta, în ciuda faptului că a apelat la specialiști din Cluj-Napoca sau Mureș.

Acela a fost momentul de cotitură care i-a forțat pe toți copiii din familie să se maturizeze înainte de vreme. Cel mai mic dintre copii, Maxim, avea doar 4 ani când mama sa s-a stins.

„Nu mi-a fost ușor, copiii au fost mici, vă dați seama. Am făcut cum am putut și m-am descurcat cum am putut”, ne spune Maxim Gavriloaie parcă resemnat cu soarta și cu viața care nu pare să fi fost prea blândă cu familia sa.

Fetele au învățat să facă mâncare, curățenie și tot ce mai trebuie într-o casă, în timp ce băieții au început să-și ajute părintele în gospodărie încă de la vârste fragede.

„Ai mei nu au vreme de se jucat. Mă ajută mult în gospodărie. Ăsta de 14 ani vara asta a cosit cot la cot cu mine. Ăsta de 11 ani taie lemne de nu-ți vine să crezi. S-au obișnuit de mici cu munca, fără să le cer eu. Le-am spus că nu este altă sursă și au înțeles”, ne explică Maxim.

Deși nu l-au avut pe unul dintre părinți alături, modestia copiilor te copleșește pur și simplu. Casa strălucește de curățenie, semn că Anuța își ia și ea rolul în serios, asta după ce a fost nevoită să renunțe la liceu pentru că tatăl său nu și-a mai permis să achite naveta și strictul necesar pentru școală.

Și fetele mai mari s-au oprit la 10 și respectiv 8 clase, deși Maxim spune sus și tare că ar fi vrut ca toți copiii să-și termine școala, să nu ajungă la oi ca el. Ultima lui speranță sunt cei doi băieți de 12 și 14 ani, care deși ajută cât pot în gospodărie își doresc cu ardoare să-și termine școala.

Și Anuța vrea să termine școala, intenționând să se înscrie anul viitor la fără frecvență la un liceu din Năsăud.

Nici Sara nu a reușit să facă mai mult de 10 clase, asta și din cauza unor probleme de sănătate. În copilărie tânăra făcea crize dese de epilepsie, care par să fi dispărut miraculos de când s-a stins mama lor.

„Făcea crize de epilepsie destul de periculoase, însă de când a murit mama ei parcă și-a revenit. A făcut tratament, dar de când a murit mama ei nu mai are nimic, zici că Dumnezeu ne-a luat-o pe mama ei și i-a dat ei sănătatea”, ne mai spune Maxim.

Familia Gavriloaie e nevoită să se descurce cu 630 de lei lunar, bani pe care Maxim îi primește de la primărie pentru că este asistentul personal al unei verișoare cu probleme grave de sănătate. Acesta este completat cu ajutorul celor 50 de oi și al calului deținute de Maxim, pecum și cu muncile ocazionale la pădure.

Copiilor nu le lipsește strictul necesar, Maxim făcând tot posibilul să le creeze condiții decente de trai: au trei camere, o bucătărie și chiar și o baie. Cu toate acestea, copiii din familia Gavriloaie nu au avut parte de jucării și de o copilărie normală.

An de an a venit Moș Crăciun, însă le-a adus ba dulciuri, ba lucruri utile de care aveau nevoie. Întrebați ce vor anul acesta de la Moș Crăciun, Dumitru, Maxim și Anuța se arată încurcați. Niciodată nu au îndrăznit să viseze la mai mult decât strictul necesar. Cu toate că au refuzat să ne spună ce ar vrea de la Moș Crăciun, o păsărică ne-a șoptit că și-ar dori mult un laptop sau un calculator.

Dacă vreți să-i ajutați și împreună să le facem un Crăciun fericit vă puteți implica în campania De Crăciun fii mai bun, inițiată și în acest an de Bistrițeanul.ro și derulată în parteneriat cu Asociația Tinerilor Ortodocsi Bistrița-Năsăud, Asociația Impact, ISU - SMURD Bistrița-Năsăud, Stația Județeană de Ambulanță și Kangoo Club Bistrița. Astăzi mai strângem donațiile voastre și pregătim împreună pachetele la sala Polivalentă, sediul Asociației Impact (etaj I), iar luni și marți le ducem familiilor nevoiașe.

Puteți lua legătura cu Maxim Gavriloaie la numărul de telefon: 0760761784.

4436 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro