Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  60 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



De Crăciun fii mai bun: Cinci îngeraşi vor de la Moşu` ... mâncare

16/12/2014 17:35:21 Raluca NECHITI  
Pe Adrian şi Dana îi cunoaşte toată lumea din Teaca. Sunt doi tineri care s-au luat din dragoste, săraci şi harnici, nu se dau înlături de la muncă. În ultimul an două incendii le-au distrus gospodăria şi aşa modestă... De Crăciun vor lumină şi... mâncare.

Nu au jucării, nu au hăinuţe, mâncarea e puţină pentru şapte oameni, însă cei cinci micuţi cu care Adrian şi Dana Toroczkai au fost binecuvântaţi sunt veseli şi povestitori şi bucuroşi că sunt împreună...

Pe o uliţă plină de noroi, în afara satului, drumul se opreşte într-un vârf de deal, în curtea familiei Toroczkai.

Tata, Adrian, nu este acasă, e la muncă, cu ziua prin sat că în ultimul an familia a trecut prin multe greutăţi...

Mama, Dana, se ocupă de micuţi şi încearcă să lupte cu noroiul care le inundă gospodăria. Într-o cămăruţă mică locuiesc şapte suflete. Se iubesc şi se respectă şi chiar dacă uneori e greu să pună ceva pe masă, nu ar putea concepe viaţa unul fără altul.

Daniel, are 9 ani şi este singurul care merge la şcoală, la Bistriţa, ceilalţi patru micuţi merg la grădiniţă în sat şi după ce se întorc acasă, începe joaca! Nu au decât puţine jucării aşa că orice obiect e bun de joacă.

Acum, înghesuiţi în cămăruţa mică şi caldă, jucările preferate au devenit lemnele de foc. Fără să stea pe gânduri mezinul, Vlăduţ, ne arată rapid cum construieşte un grajd pentru animale din câţiva butuci şi cum nu lipseşte nici uşa, ca la animale să nu le fie frig...

Ultimul an a fost unul greu pentru toţi... După ani de muncă cei doi tineri au reuşit anul trecut să îşi cumpere 30 de capre. Un incediu puternic le-a mistuit însă tot fânul şi tinerii au fost obligaţi să vândă caprele.

"Am muncit ani de zile şi am luat caprele în rate... până la urmă le-am plătit de patru ori, dar ne-am bucurat că avem ceva, al nostru... Anul trecut am fost obligaţi să le vindem pentru că focul a distrus tot fânul şi nu am mai avut ce să le dăm de mâncare. Am luat 8.000 de lei pe ele. Am plătit la primărie taxele şi am cumpărat două văcuţe şi un cal, că altfel s-ar fi dus banii pe nimica... Am păstrat 3.000 de lei cu care am vrut să ne băgăm curentul însă nu a fost destul" ne povesteşte Dana. Pentru ea, cea mai mare dorinţă de Crăciun e ca toţi să fie sănătoşi şi... să aibă lumină...

Anul acesta s-au angajat cu toţi la vaci, având grijă întreaga vară şi toamnă de animalele sătenilor şi aşa şi-au mai făcut nişte bănuţi.

Nu au reuşit însă să facă mare lucru cu ei, pentru că în vara aceasta li s-a aprins căsuţa, a ars holul de la intrarea în casă, cu covoare şi hăinuţele depozitate aici. Pompierii au reuşit însă să ajungă la timp şi să le salveze singura încăpere a casei.

Cu bănuţii strânşi după o vară de mers cu ciurda satului la păşune, tinerii şi-au cumpărat materiale de construcţii şi au refăcut holul.  „Trebuia musai să îl facem... Altfel ne-ar fi îngheţat uşa şi tot viscolul ar intra în casă” mai spune mama.

Pentru că tot se apropie Crăciunul mama a găsit cu greu câţiva bănuţi pentru un brăduţ şi globuri şi şi-ar dori să aibă şi ce pune sub el.

Cei mici au dorinţe simple, principala fiind legată de mâncare. Toţi au fost cuminţi, aşa că nici Moş Nicolae nu i-a ocolit şi le-a adus ce şi-au dorit mai mult – suc, dulciuri şi fructe.

Chiar dacă are 9 ani Daniel este convins că Moş Crăciun nu va uita de el mai ales că nu vrea decât... mâncare... Nu are vreo preferinţă anume, doar masa să fie plină...

Adrian şi Bogdan sunt gemeni şi foarte vorbăreţi. Au şase ani şi se înţeleg de minune. Adrian vrea de la Moşu o sabie şi un tractor cu „romerguţă”. Bogdan vrea şi el o sabie dar şi un pistol şi l-ar tenta parcă şi un telefon de jucărie. „Vreau şi o portocală şi un suc cu pai, şi mâncare, şi haine” mai spune Adrian.

Vlăduţ visează şi el să îi aducă Moş Crăciun un pistol şi o „pungă cu pai cu suc”.

Singura fetiţă din familia Toroczkai e Adriana şi are 7 ani... Chiar dacă viaţa între atâţia băieţi nu e întotdeauna uşoară, Adriana se simte protejată. Şi pe lista ei pentru Moş Crăciun primul loc îl ocupă mâncarea, urmat de o păpuşă cu cărucior dacă se poate...

Tata, Adrian îşi doreşte numai sănătate pentru toţi şi să aibă de lucru cât de mult se poate pentru că e harnic şi în putere iar munca nu îl sperie.

Cu Adrian şi Dana puteţi lua legătura la nr. 0742886238.

Dacă vreți să-i ajutați și împreună să le facem un Crăciun fericit vă puteți implica în campania De Crăciun fii mai bun, inițiată și în acest an de Bistrițeanul.ro și derulată în parteneriat cu Asociația Tinerilor Ortodocsi Bistrița-Năsăud, Asociația Impact, ISU - SMURD Bistrița-Năsăud, Stația Județeană de Ambulanță și Kangoo Club Bistrița.

În 19-20-21 decembrie strângem donațiile voastre și pregătim pachetele la sala Polivalentă, sediul Asociației Impact (etaj I), iar în 22-23 decembrie le ducem celor care au nevoie de ele. 

4769 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro