Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  26 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



De Crăciun fii mai bun: Au trăit pe străzile din Cluj-Napoca și acum și-au găsit liniștea în gara din Maieru!

20/12/2014 17:35:55 Bianca SARA  
În urmă cu 13 ani, Vlaic Ioan a fost dat afară din casa părintească de fratele său. Mai bine de 6 ani a locuit cu soția și cei doi copii pe la prieteni, rude sau chiar pe stradă în Cluj-Napoca. De 7 ani locuiește în Maieru, în clădirea care adăpostea gara din localitate, pe care a amenajat-o de la zero economisind din veniturile și ele reduse.

Pe Vlaic Ioan l-am găsit trebăluind prin clădirea gării din Maieru, care de mai bine de 6 ani i-a devenit casă. Profită de faptul că pe perioada iernii nu prea are de lucru și fructifică timpul liber făcându-și mai locuibilă clădirea primită de la Primăria Maieru.

Vlaic Ioan este un clujean de 47 de ani, care până în urmă cu 7 ani a locuit în orașul natal alături de soția Eva și cei doi copii de 8 și respectiv 14 ani. În urmă cu 13 ani familia Vlaic a fost data afară din casa părintească chiar de fratele lui Ioan.

Acesta a reușit să pună mâna pe casa părintească fără să îi dea vreun ban lui Ioan, ba mai mult l-a alungat în stradă pe el, pe soția sa și pe unul dintre copii, care atunci avea doar un an.

6 ani a locuit pe la cunoștințe, rude sau în locuințe de serviciu improvizate puse la dispoziție de angajatori. Au fost zile pe care familia Vlaic le-a petrecut chiar pe străzile din Cluj-Napoca. Nu își neagă trecutul, îl recunoaște, însă nu-i place să vorbească foarte mult despre acest subiect, spunându-ne doar că „toate au trecut” și că viața merge mai departe.

Salvarea a venit tocmai de la Maieru, în urmă cu 7 ani. A ajuns aici la recomandarea unor prieteni din zonă, iar primăria nu a stat pe gânduri și le-a pus la dispoziție celor patru clădirea gării care oricum nu era folosită.

Bucuros că în sfârșit avea un acoperiș deasupra capului, Ioan a economisit din ce reușea să câștige în construcții și și-a amenajat căsuța. Și-a mutat toată viața în Maieru, deși înainte să ajungă acolo nu știa mare lucru despre una dintre cele mai bogate și mari comune din Bistrița-Năsăud. Copiii au fost și ei dați la școală în Maieru.

„Când am venit aici nu existau uși, iar geamurile erau sparte toate. Era practic o clădire părăsită. Încet, încet am amenajat cum am putut aici”, spune Ioan Vlaic.

Cu o modestie rar întâlnită, Ioan Vlaic ne spune că lucrează doar pentru copiii lui și că el și soția sa s-au obișnuit să nu aibă așteptări mari și să se mulțumească cu puțin.

Venitul familiei Vlaic ajunge în cele mai bune luni la 1200 de lei, însă sumele nu sunt constante, iar de cele mai multe ori pe perioada iernii cei 4 trebuie să se descurce din ce au reușit să economisească pe perioada verii și a toamnei, asta pentru că zona construcțiilor unde muncește Ioan este paralizată iarna. Eva încearcă și ea să ajute cum poate, muncind cu ziua în sat când este solicitată.

Casa este formată din două încăperi, o bucătărie și o baie. Familie Vlaic ar avea nevoie de piese de mobilier, în special dulapuri, cele existente fiind la un pas de dezmembrare. De asemenea, Evei i-ar prinde bine un aragaz mai mare, în prezent fiind nevoită să gătească la o plită veche și mică.

Întrebat dacă până acum a venit Moș Crăciun la cei doi copii ai săi, Ioan ne spune că face tot posibilul să nu lipsească în niciun an, deși este mai „sărăcăcios”.

„A fost Moșu` și pe la ei, a fost mai sărăcăcios, dar a venit, mai cu jucării, mai cu cărți. Cei mici înțeleg situația și nu au pretenții”, completează Ioan.

Cu greu cei mici au vrut să ne spună ce ar vrea de la Moș Crăciun. David, cel mai mic, care este pasionat de matematică și se pregătește chiar pentru olimpiadă și-ar dori ca Moșu să-i aducă un elicopter cu telecomandă, în timp ce Cristian care deja are 14 ani și-ar dori un telefon mobil.

Puteți lua legătura cu familia Vlaic prin intermediul peotului din localitate Dan Cismaș: 0741458706.

 

 

6632 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro