Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  63 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



De Crăciun fii mai bun: Ar mânca ceva dulce... dar nu au de unde

17/12/2012 15:41:04  
Orice copil își dorește ceva dulce. Singurul ”dulce” pe care îl primesc cei patru copilași din familia Sabo este o pungă de pufuleți pe care trebuie s-o împartă. Părinții ar vrea să le ofere mai mult, dar nu au de unde...

Într-o căsuță mică, cu două camere, stau înghesuiţi patru copilași, părinții lor, bunica și bunicul din partea mamei. Dacă spațiul în care stau ar fi singura problemă nu v-am prezenta cazul acesta. Însă problemele sunt mult mai multe…

Familia Sabo din localitatea Coasta este o familie cum rar găsești. Dornici să muncească, se jertfesc pentru copii, însă cu mama bolnavă, bunica bolnavă și banii puțini ai tatălui nu reușesc să le ofere copilașilor nici măcar ”ceva dulce”.

Lucia-Maria (32 de ani) și soţul Alin (35 de ani) au împreună patru copilași minunați. Frumoși și sănătoși de ți-e mai mare dragul să-i privești. Veseli și politicoși, vorbăreți și isteți, pruncii familiei Sabo nu ar părea că duc lipsă de ceva. Dar realitatea e alta.

Sorina Maria are 12 ani și e în clasa a VI-a. Îi place să meargă la școală chiar dacă e frig afară și trebuie să facă naveta. Îi place româna la nebunie și chiar dacă ar trebui să se focalizeze doar pe învățat la vârsta aceasta, ea e mâna dreaptă a mamei și ajutorul nelipsit.

”De multe ori stă cu copiii și face de toate. E foarte harnică și e ajutorul meu. La cine altcineva să apelez?! Ea este omul de bază în casă” ne explică mama.

Lucian Alin are 10 ani și fiind elev în clasa a IV-a, merge cu sora lui la școală în fiecare dimineață. Îi place matematica și desenul, dar parcă tot mai mult e atras de științele exacte.

Mie îmi place foarte mult româna. Îmi plac poveștile și cel mai mult îmi place povestea cu Scufiţa Roşie”, ne explică Amalia Alina, care la cei opt anișori începe să descopere tot mai mult din tainele școlii.

Mezina casei este Valentina Simona şi are doar un an și patru luni. Cârlionții blonzi și fața rumenă și roșie atrage atenția oricărei persoane care intră în casă. Ea este ”șefa casei”, așa cum îi spun toți.

Când ea strigă, noi toți trebuie să tăcem. Ea face legea în casă. Ea e șefa”, ne spun râzând toți ai casei.

Bunica Rozalia (71 de ani) e plecată în sat după o pâine, deoarece pe sobă fierbe o supică.

Ăștia-s copii harnici. Tot ce le dai fac. Și i-am învățat să lucreze de mici. Îi mai trimitem și să-i ajute pe vecini. Și aici pe lângă casă ne ajută. De aia-s așa sănătoși și rumeni că sunt învățați cu viața de la țară”, ne povestește mândru bunicul Laurențiu.

Tatăl copiilor nu e acasă. Este la Șieu Odorhei. Lucrează la o fermă de vaci. El este cel care aduce banii în casă: 800 de lei pe lună şi un vițel slab de Crăciun.

”Noi nu avem porc de Crăciun. Nu avem de unde... Șeful lui Alin ne dă un vițel de fiecare Crăciun… E mai mult piele și os. Dar e bun și așa”, ne spune Lucia.

Chiar dacă are copii mici, nu se trage înapoi de la muncă. A lucrat la diferite interprinderi, una dintre ele oferindu-i posibilitatea de a munci la sediul din străinătate. A refuzat pentru că le-a spus că nu își părăsește copiii. La cablaje, în comerț, ca barman, nu s-a dat în spate de la o muncă cinstită. Acum e însă bolnavă, dar nici asta nu o oprește.

”Am un chist în ultimul stadiu și operația ccostă 24 de milioane vechi. Nu am de unde... Azi am fost la spital și am dat 8 milioane (800 lei) ca să-mi facă ceva să-mi amelioreze durerea până după sărbători. Am dat tot salariul soțului azi. Doctorii mi-au zis că după Crăciun să merg neapărat să mă operez. Dar de unde bani?”, e întrebarea Luciei.

Nici cu ajutoarele pentru copiii nu a avut noroc: primește alocația pentru cei trei care merg la școală. Rechizite a primit doar unul dintre ei, iar alocație complementară nu primește, deși se încadrează în cerințe. Nici ajutorul social și cel de lemne de la primărie nu l-au primit. Motivul? Nu-l știe! Mai ales că de la primărie nimeni nu le dă o explicație, iar dacă amenință că vin la Bistrița la prefect, li se promite că se va rezolva, dar rămâne numai vorba...

Pensia bunicilor nu le este de nici un folos. Amândoi bunicii au probleme de sănătate, așa că puținul ce-l primesc îl folosesc pentru tratamentele lor, nu pentru nepoței.

Ca să se încălzească, trag cu toţii de un amărât de cal pe care-l folosesc să-i mai ajute pe săteni la una alta și așa își fac rost de câteva lemne în plus pentru sobă.

Masa de Crăciun are oase de vițel pe ea, puțină pâine și cu greu ceva mai special, dar ei sunt bucuroși că sunt toți împreună.

Cu puţină bunăvoinţă, dorințele copiilor pentru aceste sărbători pot fi împlinite.

Lucian își dorește o mașinuță cu telecomandă și o socotitoare. Amalia ar vrea o păpușă și o bicicletă, iar micuța Simona îşi dorește bomboane.

Sorina, cea mai mare, ar avea nevoie de un calculator ca să-și poată face temele și să găsească mai multe informații decât în cărți și o bicicletă, pe care ar folosi-o pentru mers la școală când vremea e frumoasă.

Mama Lucia ne-a spus însă că au nevoie de lemne ca să fie cald în casă, alimente și ghetuțe pentru copii și un loc de muncă pentru ea.

Sărbătorile acestea pot aduce în sufletul acestor copilași multă bucurie și o rază de speranță în inima părinților lor.

Flavia DANCIU

Campania ”De Crăciun fii mai bun”, ediția a III-a, este organizată de Bistrițeanul.ro și Mănăstirea Nușeni, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Părinte Mitropolit Andrei Andreicuț. Află mai multe despre campania din acest an AICI.

Parteneri: Radio Someș, Magazinul Universul Jucăriilor și Agenția de Imagine

5502 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro