Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  98 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



De ce merg bistriţenii pe jos? Ca să le sporească virilitatea...

17/09/2016 11:16:23 Ioana BRADEA  
...Ca să facă „picior frumos”, ca să admire oraşul, ca să se relaxeze şi să se liniştească, ca să contribuie la reducerea încălzirii globale, ca să vadă ce se mai întâmplă prin oraş. Pentru că este gratis. Pentru că doar aşa îţi poţi etala pantofii preferaţi. Pentru că poţi mângâia un câine sau te poţi obişnui cu mulţimea... !

Zeci de copii şi tineri au fost provocaţi, pe pietonalul Liviu Rebreanu, cu prilejul unei Zile Europene Fără Autoturism, să ofere un motiv pentru care merită să mergi pe jos. Răspunsurile au fost dintre cele mai amuzante şi demne de luat în seamă, fiind consemnate de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud care a demarat, azi, o campanie de informare, educaţie şi comunicare dedicată „Săptămânii Europene a Mobilităţii”, având ca motto „Mobilitate inteligentă. Economie puternică”.

Scopul general al campaniei este să impulsioneze autorităţile locale europene pentru a asigura măsuri de transport sustenabil şi a încuraja cetăţenii să aleagă alternativele ecologice şi sănătoase, în detrimentul deplasării cu maşina, având ca rezultat creşterea calităţii vieţii în oraşe. Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, se aduc beneficii importante atât mediului, cât şi sănătăţii personale.

Specialiştii în sănătate publică au confirmat deja că:

  • Ciclismul sau mersul pe jos pe distanţe scurte (de până la 5 km) reprezintă exerciţiul de 30 minute pe zi, de care aveţi nevoie pentru a rămâne în formă şi sănătoşi. Studiile dovedesc că oamenii care merg pe jos cel puţin o jumătate de oră pe zi, pot spera să trăiască, în medie, de la doi la nouă ani mai mult decât cei care nu fac acest lucru.
  • Diminuarea impurităţilor (gazelor de eşapament) din aer asigură şansa pentru o viaţă mai lungă în medie cu opt luni; scade riscul apariţiei problemelor respiratorii (astm, pneumonie, cancer) şi a celor cardiovasculare.
  • Ca orice activitate fizică, mersul pe jos aduce beneficii pentru sănătatea publică şi contribuie la reducerea cu 50% a riscului bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat de tip II şi obezităţii, reducerea cu 30% a riscului hipertensiunii arteriale, reducerea cu 18% a riscului de osteoporoză, cancer de colon şi sân. 

Mersul pe jos este cea mai simplă modalitate de a face mișcare în mod regulat, la îndemână inclusiv pentru persoanele care suferă de diverse afecțiuni sau care nu beneficiază de o condiție fizică optimă. Este o activitate sigură, cu un risc minim de accidentare, ușor de practicat chiar în drumul de zi cu zi spre serviciu sau școală, iar impreună cu alţii, poate fi extrem de agreabil.

Este demonstrat faptul că mergând pe jos în ritm alert, cel puțin 30 de minute pe zi, de cinci ori pe săptămână, se reduce semnificativ riscul bolilor cronice (ex. riscul de a face un atac de cord sau alte boli cardiovasculare este mai scăzut la persoanele care merg 3 km pe zi). În plus, chiar şi plimbările scurte sunt eficiente, îmbunătăţesc calitatea vieţii şi contribuie la recreerea corpului şi a minţii! 

La Bistriţa, Săptămâna Mobilităţii Europene, a început cu un eveniment organizat de Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud la Primăria municipiului Bistriţa. „Ciclişti belgieni sprijină bătrânii din România” se intitulează proiectul în cadrul căruia 5 biciclişti belgieni parcurg 1.000 km în 10 zile pentru a promova necesitatea serviciilor de îngrijiri la domiciliu în România.

Mai jos – programul complet:

Joi 22 septembrie, Ziua Europeană Fără Autoturism

  • Ora 8:00-17:00: Trafic rutier suspendat în perimetrul str. Dornei - Piaţa Centrală – str. Gh. Şincai
  • „Să pedalăm pentru energie verde!” 2 biciclete generatoare de energie electrică vor încărca, prin pedalare, telefoanele trecătorilor
  • „Smart mini-CitiZENs”
  • Ora 10:00 -12:00: jocuri distractive de mobilitate inteligentă adresate preşcolarilor şi şcolarilor din ciclul primar - Animaţie cu MASCOTA ECO Acţiune în Piaţa Centrală, în colaborare cu grădiniţe, şcoli primare şi Centrul Europe Direct Bistriţa
  • Ora 12:00 – 14:00: street- football în centrul oraşului, organizat împreună cu Şcoala gimnazială nr. 1
  • SUNPOWER - PROIECT ECOLAND Acţiunea este realizată de Asociaţia „Cercetaşii bistriţeni” şi constă în confecţionarea şi montarea unui sistem pentru generarea şi stocarea energiei electrice prin montarea unui panou fotovoltaic de 20 W care permite utilizatorilor să îşi încarce dispozitivele smart. Loc de desfăşurare: Parcul Municipal.
  • Ora 17:30: „Seniorul bicicliştilor” - Va fi premiat cel mai vârstnic biciclist şi biciclistă – loc de desfăşurare: Pietonal (lângă statuia fotografului) Înscrierile se fac în data de 22 septembrie, între orele 10:00 – 17:00, la standul de informare din faţa primăriei (Piaţa Centrală, nr. 6)
  • Ora 17:50: „Familia pe două roţi” - Vor fi premiate familiile care participă la turul ciclistic „CitiZEN” cu cel puţin 2 membri
  • Ora 18:00 Bike-trial demo partea I, Susţinut de Levente Ianoşi, unul dintre cei mai buni bikeri din România. Turul ciclist „CitiZEN” Traseul: Pietonal (statuia fotografului) - Piaţa Centrală - str. Gh. Şincai - B-dul Independenţei - Întoarcere sens giratoriu Kaufland si retur – B-dul Independenţei (Aleea de biciclete) - str. Alex. Odobescu – str. Parcului – str. Vasile Conta- str. CR Vivu – Bistricioarei - Piaţa Petru Rareş - str. Dornei – Piaţa Centrală – Pietonal. Participanţii trebuie să aibă vârsta peste 14 ani. 
  • Ambasadorul mobilităţii durabile din Bistriţa „CitiZEN” Bike-trial demo partea a II-a, Susţinut de Levente Ianoşi, unul dintre cei mai buni bikeri din România.

În zilele de 21-22 septembrie, Agenţia de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud va efectua determinări de zgomot la intersecţia str. Dornei – Piaţa Centrală.

În 22 septembrie, LINIA VERDE: Linia nr. 2 Viişoara – Unirea, transport gratuit pentru elevii care merg şi vin de la şcoală, acţiune realizată în colaborare cu S.C. Transmixt S.A.

Foto - Arhivă

4512 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro