Bistrițeanul.ro a prezentat ieri povestea unui șofer căruia i s-a luat permisul și, în același timp, a fost amendat pentru că nu avea permisul asupra sa. Având în vedere că subiectul a iscat polemici, ne simțim datori să explicăm punct cu punct de ce procesul verbal semnat de agenta de la Beclean este o inepție.
Un bistrițean s-a trezit fără permisul de conducere, în urma unui accident rutier minor, fără victime. A vrut să facă o înțelegere amiabilă cu celălalt șofer și au stabilit să se întâlnească într-o parcare și să discute mai multe.
Din cauza unei neînțelegeri cu privire la locul de întâlnire, șoferul care a provocat accidentul a întârziat în jur de o oră. Celălalt șofer, crezând că ia țeapă, a anunțat accidentul la poliție, iar un echipaj de la Secția 4 Poliție Rurală, (nu un echipaj al Poliției Rutiere) s-a prezentat în parcarea cu pricina.
Aici, deși ambii șoferi s-au întâlnit în cele din urmă și au stabilit să încheie o înțelegere amiabilă, echipajul ajuns la fața locului nu i-au mai lăsat să facă asta. Mai mult, agenta ajunsă în parcare i-a cerut șoferului autoutilitarei de tractări care provocase accidentul - actele sale și ale mașinii. Polițista i-a reținut permisul de conducere pentru 60 de zile, după ce celălalt șofer a susținut că a fost acroșat în timp ce autoutilitara depășea o coloană de mașini.
Deși îi reținuse permisul de conducere (inclusiv fizic), pe același proces verbal, agenta în cauză îl amendează pe șofer pentru lipsa actelor pe care tocmai ea le reținuse. Întreaga poveste o puteți citi AICI.
Întrebarea cea mai arzătoare care circulă pe rețelele de socializare este: nu cumva șoferul autoutilitarei minte că a dat permisul agentei? Asta pentru că el nu are nicio dovadă că a dat fizic permisul agentei, iar reținerea permisului și amenda pentru lipsa actelor ar fi justificate în cazul în care actele nu ar fi ajuns fizic la agentă. Ei bine, răspunsul la această întrebare îl regăsim tot în procesul verbal, nefiind nevoie de niciun alt martor care să susțină cele spuse de șofer.
Potrivit legislației rutiere se poate dispune reținerea în lipsă a permisului, adică agentul îți poate reține permisul chiar dacă nu îl ai la tine și nu îl dai fizic, fiind obligat ca, ulterior să îl predai unei secții de poliție.
Însă, în momentul în care predai fizic permisul primești o dovadă de circulație. Acea dovadă de circulație demonstrează că ai predat fizic permisul. Șoferul din povestea noastră a predat permisul fizic, acest lucru fiind demonstrat tocmai de numărul dovezii primite, scris pe procesul verbal (vezi foto mai jos).