Începând de azi, 15 noiembrie, până în 24 decembrie inclusiv, creştinii ortodocşi şi greco-catolici intră în postul Crăciunului. În aparenţă – un post lung, în realitate – un post al bucuriei, plin de „dezlegări”. Nu vă agitaţi inutil după reţete de post. Încercaţi mai bine puţină blândeţe, compasiune, dragoste sau umilinţă în plus. Şi rugăciune.
„Nu e vorba de un post mărunt, de câteva zile, ci de unul care durează nu mai puţin de şase săptămâni, într-o perioadă în care nu sunt la îndemână nici verdeţuri şi nici fructe proaspete”, admitea la un moment dat ÎPS Bartolomeu Anania, adăugând că orice sărbătoare presupune şi un strai sărbatoresc şi că „în cele mai multe cazuri, dobândirea straiului sărbătoresc este rezultatul unor renunţări – şi chiar sacrificii – împletite însă cu bucuria anticipată de a avea ceea ce-ţi doreşti şi cu care vei fi în stare să cinsteşti momentul festiv la care eşti chemat să iei parte (fiindcă, să ne înţelegem, orice sărbătoare e un fenomen social; ea nu este niciodată a unuia singur)”.
Începând de azi şi până în 24 decembrie, creştinii intră în Postul Crăciunului, o sărbătoare a bucuriei şi veseliei, precedată de un post nu tocmai simplu. „Creştinii vor renunţa la carne, lapte, ouă şi dulciuri, dar există şi un strai al sufletului, menit să-i asigure omului participarea la sărbătoarea lăuntrică...”, explica Bartolomeu Anania.
Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil, se precizează pe site-ul www.crestinortodox.ro, iar din rânduielile bisericești aflăm că cele 40 de zile de post și rugăciune ar trebui să ne amintească de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră. Astfel, creștinii postind 40 de zile, se învrednicesc să primească și în acest an Cuvântul lui Dumnezeu, întrupat și născut din Fecioara Maria.
Gospodinele interesate de rețete și dulciuri de post pot găsi AICI o listă de bunătăți care nu necesită lapte sau ouă.
Se obișnuieste ca toți credincioșii să ocolească, începând de azi, mâncărurile pe bază de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin.
În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv, este dezlegare la ulei, pește și vin.
Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri, Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma ulei și vin, iar dacă în aceste zile se nimerește și hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată cu roșu în calendar – se face din nou dezlegare la pește.
În ziua de Ajun se mănâncă abia seara și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi, turte din făină și poame deoarece cu semințe a ajunat și Daniil Proorocul și cei trei tineri din Babilon care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade, se mănâncă de dulce.
Se mănâncă untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 și 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica prăznuiește Sfintii mai importanți.