Proprietarii de câini trebuie să respecte începând de astăzi o serie de reguli noi privind înregistrarea animalelor pe care le dețin. Veterinarii cer proprietarilor de câini să ia în serios obligația de înregistrare a patrupedelor, în caz contrar riscă să fie sancționați.
De astăzi intră în vigoare legislația privind microciparea obligatorie a câinilor. Cipul va conține un cod numeric personalizat unic al câinelui. Bistrițenii care dețin câini sunt obligați, după microcipare să își înregistreze patrupedele în Registrul Evidenței Câinilor cu Stăpân (RECS).
Legislația a fost modificată de Autoritatea Națională Sanitar-Venetrinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) ca urmare a incidentelor petrecute în ultima perioadă, când atacurile câinilor vagabonzi asupra persoanelor dar și a copiilor s-au înmulțit.
Conform noilor reglementări, toate animalele - atât de companie cât şi cele din gospodării trebuie microcipate, asta pentru a-i putea sancţiona pe cei care își abandonează câinii. În cazul câinilor cu vârsta mai mare de 90 de zile, proprietarii au obligația să microcipeze animalele și să le înregistreze în RECS înainte de vânzare, donare, vaccinarea contra rabiei sau înainte de a-i scoate în spații publice. Câinii nou născuţi cu proprietar vor fi identificaţi în termen de maxim 30 zile de la fătare.
Înregistrarea în RECS a câinilor cu stăpân se realizează pe loc, imediat după microcipare odată cu eliberarea carnetului de sănătate.
Proprietarii câinlor sunt obligați totodată să înregistreze în Registrul de Evidenţa a Câinilor cu Stăpân schimbarea datelor proprietarului şi noua adresă. În plus, la găsirea unui câine care s-a pierdut, persoanele care l-au găsit au obligaţia să anunțe poliția în vederea depistării şi anunţării proprietarului.
Conform noilor modificări legislative, ANSVSA anunță că tot începând de astăzi „la deplasarea câinilor în spații publice, proprietarii acestora au obligația să dețină asupra lor carnetul de sănătate al animalelor”.
În cazul în care câinele nu are microcip implantat, proprietarul riscă să-și piardă patrupedul și să ia o amendă cuprinsă între 2000 și 3000 lei.