Sorcova, capra, irozii, viflaimul, umblatul cu turca, sunt doar cateva din obiceiurile de Anul Nou pastrate inca in satele din Bistrita-Nasaud. Urarile copiilor si tinerilor aduc in casa gazdelor belsug si sanatate in anul care urmeaza.
In Prundu Bargaului, tinerii umbla cu colinda si uratul din casa in casa. Altii merg cu capra, irozii si viflaimul. Multi insa sunt cei care umbla la urat cu plugusorul. Se mai obisnuia ca in prima zi a anului sa se faca o hora in care sa joace tinerii, imbracati in straie traditionale. “Pentru ca multi tineri pleaca pe la cabane, aceasta hora se face acum in ziua de Boboteaza”, a povestit Ioana Suciu pentru Bistriteanul.ro.
Floarea Pop ne spune ca in Agries inca se mai pastreaza umblatul cu Turca, iar baietii se mascheaza in babe si fetele in mosi. “Umblatu cu turca si mascatul se face pentru ca se spune ca alunga spiritele rele”, ne-a explicat tanti Floarea.
In Galatii Bistritei, la miezul noptii, fiecare gospodar face in fata casei cate un foc, din paie sau cauciuc si lemne si sare peste el. Apoi, impreuna cu vecinii, fac un cerc in jurul lui si se serveasc intre ei cu mancare si bautura.
“Focul inseamna purificare si comuniune. Tot la miezul noptii, bate clopotul bisericii o data, ca sa-si ia ramas bun de la anul care a trecut”, a povestit reporterului Bistriteanul.ro etnologul Emilia Bumb, care are radacini in comuna Galatii Bistritei.
Si in Salva inca se mai pastreaza din obiceiuri, umblatul cu calusarii fiind unul dintre ele. Tot in seara de Anul nou, elevii, tinerii si apoi cei mai in varsta umbla din casa in casa pentru a ura de bine in noul an. In Salva, noaptea de Ajun este noaptea in care umbla si “hazii sau mozucii”, dupa cum ne-a spus Ana Filip.
Chiar daca au trecut vremuri grele peste judetul Bistrita-Nasaud, in foarte multe localitati traditia inca se pastreaza, iar acest lucru face ca fiecare sarbatoare sa fie mai frumoasa ca la altii.