Primul câștigător al premiului anual „Grigore Bradea” - tânărul sculptor Darius Hulea, în vârstă de 27 de ani din Alba Iulia – și-a vernisat ieri expoziția de debut, în prezența prof. univ Ioan Sbârciu și a prorectorului Radu Moraru de la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca. „Un debut strălucit”, cum l-a catalogat criticul Oliv Mircea.
Asociaţia culturală „Grigore Bradea” în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Bistrița și Universitatea de Arte și Design „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca a instituit anul trecut premiul „Grigore Bradea” - premiu constând într-o sumă de bani și în organizarea unei expoziții în spațiul select și generos al Galeriei Arcade 24.
Primul câștigător – Darius Hulea – și-a inaugurat ieri prima expoziție personală, în prezența profesorilor universitari care i-au vegheat cariera: fostul senator și profesor universitar Ioan Sbârciu (care a coordonat teza de doctorat a lui Darius Hulea) și prorectorul Universității de Arte „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca.
Darius Hulea a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, specializarea Sculptură, este membrul Uniunii Artiştilor Plastici din 2012, a beneficiat în 2010 de o bursă Erasmus, în Schrems (Austria) şi a participat cu lucrări în cadrul mai multor expoziţii de grup în Cluj-Napoca, Timişoara, Dej şi Alba Iulia.
„Este vorba despre un student eminent, încărcat de povești, bun-simț, forță, vigoare și talentat” a precizat Ioan Sbârciu, în deschiderea expoziției „Anonymous” care cuprinde 15 lucrări de mici sau mari dimensiuni – între care și un portret al sculptorului Grigore Bradea.
Radu Moraru a subliniat și el preocuparea profesorilor de la universitatea de arte din Cluj de a-i face vizibili pe tinerii artiști, remarcând că expoziția lui Darius Hulea este una de anvergură care poate fi prezentată oriunde în lume.
Oliv Mircea a subliniat cu prilejul vernisajului desfășurat ieri seară că Darius Hulea este un sculptor excepțional pe care îl așteaptă „un drum lung și greu – presărat, sper, de celebritate și bani... Cred că este un debut excepțional” a mai spus criticul de artă Oliv Mircea, amintind că orice poveste presupune un soi de hiperbolizare, precum cea ilustrată în lucrările lui Darius Hulea, de o unitate stilistică impecabilă.
“Ne-am dorit să readucem în amintirea bistriţenilor generozitatea cu care Bradea îşi ajuta elevii, studenţii şi prietenii, cunoscuţii şi necunoscuţii... Ne dorim ca numele şi amintirea lui să fie reintroduse în memoria colectivă a celor care l-au cunoscut, dar şi a celor care îl vor descoperi de acum înainte” remarca Alexandru Bradea, preşedintele Asociaţiei culturale „Grigore Bradea”, anul trecut, cu prilejul decernării premiului.
Câștigătorul premiului anual „Grigore Bradea” în anul 2014 este Maria Sicoe, absolventă a Masterului la Universitatea de Arte din Cluj-Napoca. Ea își va ridica distincția și va fi prezentată publicului bistrițean la începutul lunii noiembrie, urmând ca expoziția acesteia să aibă loc anul viitor.