Deși are aproape 20 de ani vechime ca judecător, în ultima perioada problemele se țin de capul Daniellei Berbecariu, magistrat la secția penală a Tribunalului Bistrița-Năsăud. Inspecția judiciară a cerut deja de două ori sancționarea acesteia și se pare că o nouă sesizare o va aștepta după vacanța judecătorească.
În mai 1996, Daniella Berbecariu a fost numită judecător la Tribunalul Bistrița-Năsăud și, de aproape 20 de ani, aici a rămas. În 2012, Inspecția judiciară a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sancționarea judecătoarei: „inspecția judiciară a reținut că într-un dosar al Tribunalului Bistrița-Năsăud, aceasta a verificat legalitatea și temeinicia măsurii arestării preventive a unui inculpat în cursul judecării, în Camera de Consiliu, iar nu în ședința publică, contrar normei de procedură instituite de art. 290 alin. 1 teza I din proc. penală, cu consecința casării hotărârii și a punerii în libertate a unei persoane care prezenta grad sporit de pericol pentru ordinea publică” - se arată în solicitarea de sancționare depusă la CSM. Totuși, propunerea nu a fost însușită de colegii de la CSM ai judecătoarei care nu au luat împotriva acestea nicio măsură
Un alt caz mediatizat în care a fost implicată judecătorea de la Bistrița a fost în 2007-2008 când jurnaliștii de investigații au descoperit că judecătoarea l-a pus în libertate pe Alexandru Bruj, un bistrițean condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de droguri de mare risc, din motive medicale. Decizia luată de judecătoarea Daniella Berbecariu din cadrul Tribunalului Bistriţa-Năsăud nu preciza însă și data la care acesta ar fi trebuit să se întoarcă în penitenciar. „În contradicţie cu soluţia judecătoarei, medicii susţin că o asemenea boală (n.n. - de inimă) prevede o internare de maxim zece zile, timp suficient pentru operaţie în sine şi recuperarea post-operatorie, însă Bruj s-a aflat în libertate de mai bine de opt luni de zile” - scrie gazetadebistrita.
La finele anului 2006, Alexandru Bruj a fost condamnat de Tribunalul Brașov la 5 ani de închisoare pentru trafic de droguri după care în 2007 a fost transferat la Penitenciarul Bistriţa. Condamnarea de la Brașov vine după o alta de 2 ani emisă de Judecătoria Koln (Germania), prin care bistrițeanul a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru infracţiunea de "comerţ ilegal de stupefiante".
Tot în 2007, Bruj a cerut întreruperea executării pedepsei pe motive medicale iar după cinci luni, a fost lăsat liber de judecătoare până „ce starea de sănătate se va ameliora, astfel încât pedeapsa să fie pusă în executare”.
Luna trecută, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat măsura sanționării disciplinare a judecatoarei Daniella Berbecariu "pentru întârzierea repetată a unor dosare". Judecătoarea a primit un "avertisment" de la CSM pentru "modalitatea defectuoasă de instrumentare a cauzelor și stabilirea unor termene de judecată la intervale mari de timp, care au dus la amânarea nejustificată a soluționării cauzelor respective".
Ca și cum asta nu ar fi suficient, la doar două săptămâni după ce a fost sancționată, judecătoarea a luat o decizie care are mari șanse să îi aducă un nou control de la Inspecția Judiciară: a decis cercetarea în libertate, sub control judiciar, a omului de afaceri Ioan Opre, acuzat de procurorii DIICOT de proxenetism. În plus, procurorii au fost nemulțumiți și de faptul că motivarea sentinței date a durat mult timp ceea ce a întârziat recursul. Așa că o nouă plângere împotriva judecătoarei nu este exclusă, ba mai mult, jurnaliștii clujeni care au urmărit acest caz au cerut deja o poziție vizavi de situația aceasta.
Marți, solicitarea de arestare preventivă a bistrițeanului zis Păcală a ajuns la Curtea de Apel Cluj, după analizarea probelor depuse la dosar de procurorii de la DIICOT magistrații hotărând rapid arestarea bistrițeanului acuzat de proxenetism.