Podul Iubirii din Coşbuc se degradează pe zi ce trece tot mai mult. Chiar dacă primarul comunei a făcut numeroase apeluri prin care a cerut reabilitarea podului, încă nu s-a făcut nimic. Deputatul bistriţean Daniel Suciu a cerut Minsiterului Culturii să finanţeze lucrărilke de reabilitare ale acestuia.
Podul de lemn de la Coşbuc care trece peste râul Sălăuţa are nevoie urgent de o serie de reparaţii. Monumentul intitulat “Podul Iubirii” se află în satul natal al scriitorului George Cosbuc şi este construit din lemn.
Autorităţile locale din Coşbuc sustin că structura de rezistenţă a podului trebuie înlocuită urgent, altfel există riscul ca monumentul istoric să se dărâme. Primarul comunei, Niculae Anghel, nu dispune de banii necesari pentru a repara podul şi a cerut ajutor, în repetate rânduri, statului.
Mai mult, podul fiind un monument istoric, nicio intervenţie nu poate fi făcută, fără acordul celor de la Ministerul Culturii.
Mişcat de povestea acestui pod, deputatul bistriţean Daniel Suciu a făcut o interpelare la Ministerul Culturii prin care cere finanţarea lucrărilor.
„Doresc să vă atrag atenţia asupra situatiei in care se afla un monument istoric din judetul Bistrita-Nasaud, respectiv podul acoperit din lemn, ce datează din secolul XVIII şi care a fost construit în satul natal al poetului George Coşbuc. Construcţia se află într-o stare avansată de degradare, ultimele lucrări de consolidare şi reabilitare fiind realizate în anul 1937. În prezent grinzile de susţinere ale podului sunt putrede şi prezintă risc de prăbuşire. Acoperişul nu are ignifugare şi a fost infestat de carii. Reprezentanţii primăriei Coşbuc au făcut în repetate rânduri solicitări către Ministerul Culturii pentru a obţine finanţarea necesară consolidării şi reabilitării podului. Lucrările au fost evaluate printr-o expertiză tehnică şi un studiu de fezabilitate, la 1.213.000 lei. Până în prezent, însă, nu au fost alocate fonduri în acest sens. De aceea, vă rog sa aveti in vedere finanţarea acestor lucrări deoarece ar fi păcat ca acest monument să se prăbuşească şi să dispară. Spun acestea deoarece este o construcţie realizată de un arhitect austriac, construită de soldaţi italieni, în stil tirolez, ultima de acest gen care rezistă în forma sa originală în România. Mai menţionez că asemenea construcţii, în stil tirolez, mai există doar în Austria şi Canada, toate fiind reabilitate şi reprezentând mândria comunităţilor în care se află” explică Daniel Suciu.
Astfel, rămâne de văzut dacă ministrul culturii va da curs acestei interpelări şi dacă Podul Iubirii va putea fi salvat.