„Vă rugăm ca în mandatul următor să înfiinţaţi la Bistriţa o universitate! Mai micuţă, dar să fie a noastră. Numai noi şi Sălajul nu avem universităţi!”, s-a adresat preotul Nicolae Feier, preşedintelui CJ, Radu Moldovan, ieri la inaugurarea noii clădiri a Bibliotecii Judeţene. Răspunsul (încurajator şi optimist) nu s-a lăsat aşteptat:
Dacă vom avea o instituţie de învăţământ superior chiar în oraş – Bistriţa va creşte cu adevărat frumos – a argumentat preotul Nicolae Feier, ieri, la inaugurarea Bibliotecii Judeţene, nemulţumit că doar în Bistriţa şi Sălaj nu există universităţi.
Răspunsul nu s-a lăsat aşteptat: Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, a explicat celor prezenţi în sala de conferinţe „Gavril Scridon” că acesta este unul dintre proiectele la care se lucrează intens, deşi lucrurile nu se mişcă foarte uşor.
Radu Moldovan a precizat că s-au făcut eforturi extraordinare şi s-au dus bătălii cu mai multe instituţii ale statului pentru ca imobilul care adăpostea Tribunalul să intre în patrimoniul judeţului, să fie reabilitat şi transformat într-un mic campus. Avem şi clădirea de la Apollo, pentru care de asemenea s-au dus bătălii importante pentru că mulţi şi-au dorit s-o exploateze nu neapărat în interesul bistriţenilor, pe vremea când prefect era Dorin Popescu – a mai spus Radu Moldovan, amintind şi de „bătălia cu Uniunea Comunelor Grănicereşti pentru clădirile de pe Independenţei.”
„S-a semnat deja un protocol cu cele patru universităţi din Cluj pentru realizarea unui Centru de Cercetare şi Inovare unic la nivelul Transilvaniei – în cele patru clădiri istorice de pe Independenţei. Sper ca instanţa să dea clădirea înapoi judeţului Bistriţa-Năsăud şi comunităţii care a construit-o…”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean.
O altă bătălie s-a purtat chiar şi cu universităţile clujene, a recunoscut Radu Moldovan, nemulţumit că acestea i-au ţinut pe cei din Bistriţa la nivel de asistenţi universitari, fără să-i lase să-şi facă o carieră universitară şi folosind doar profesori universitari de la Cluj care să predea la Bistriţa.
„Cu ajutorul celui mai mare rector din România, după părerea mea, cu ajutorul academicianului Ioan Aurel Pop am discutat acest aspect, cu cei de la Universitatea Tehnică de asemenea… În acest moment, se creează resursa umană proprie. Cu înţelegerea unui ministru al culturii înţelept şi a unui prim-ministru înţelept – sunt încrezător că, după ce avem şi baza materială şi resursa umană putem să trecem la următorul pas…”, a mai spus Radu Moldovan.
„Este un deziderat extrem de important pentru comunitatea noastră. Sper că vom reuşi să facem şi acest lucru în viitor…”, a concluzionat preşedintele Consiliului Judeţean.