Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  107 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Dacă nu colectăm selectiv, luăm amenzi - dar nu din prima: Campania de informare a populației, inexistentă

02/10/2017 13:01:28 Ana ȘTEFĂNEL  
ADI Deșeuri a transmis că cetățenii care nu vor colecta selectiv din 1 octombrie vor fi amendați. Totuși, campanie de informare nu prea s-a făcut, astfel că directorul ADI Deșeuri Pavel Plăian spune că oamenii nu vor fi amendați chiar din prima. Supercom abia săptămâna asta va împărți fluturași, chiar dacă oamenii sunt deja «amenințați» cu amenzi.

„Cetățenii care nu trec la depozitare și colectare selectivă nu vor mai beneficia de ridicarea deșeurilor din containerele sau pubelele aflate în fața caselor sau a blocurilor”, anunța vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud Ioan Țintean săptămâna trecută. Data din care se aplică amenzile este, oficial, 1 octombrie.

Cu toate acestea, directorul ADI Deșeuri Pavel Plăian spune că nu se va trece chiar atât de repede la măsuri, având în vedere că mulți dintre primarii cărora li s-a cerut ajutorul cu informarea nu au făcut încă nimic în acest sens. Lucrurile sunt extrem de neclare, cetățenii din județ nu știu ce înseamnă practic colectarea selectivă.

Campania de informare a fost aproape inexistă, drept pentru care foarte puțini oameni din județ știu cum să colecteze selectiv: «Li s-a făcut informare. S-a trimis către toate primăriile în urmă cu două săptămâni modelul de informare care a apărut și în presă. S-a distribuit către toate primăriile pentru a fi împărțit la populație. Pe urmă, noi am publicat respectiva informare în presă și suplimentar, săptămâna asta, cei de la Supercom vor face niște fluturași, niște pliante pe care le vor împărți la populație, le vor afișa prin localități», a declarat directorul ADI Deșeuri Pavel Plăian pentru Bistrițeanul.ro.

Întrebat de reporterii Bistrițeanul.ro dacă această informare nu trebuia făcută din timp - având în vedere că în săptămâna în care deja se anunță că vor fi date amenzi Supercom împarte fluturași de informare, Pavel Plăian a răspuns că măsurile drastice nu vor fi luate chiar atât de repede: «Nu o să înceapă amenzile chiar așa, abrupt. O să fie un răgaz. S-a pus acolo un termen, dar informările acestea vor continua și în perioada următoare».

De asemenea, legat de bugetul pentru campania de informare a populației, directorul ADI Deșeuri spune că instituția nu a dispus de bani pentru acest lucru: «În mod normal, responsabilitatea aceasta revine operatorului. Doar că nici operatorul actual, fiind contract de achiziție publică, nu a avut obligația de a efectua campanii de informare și conștientizare. În fostul contract de concesiune a existat obligația de a se face campanii de informare și conștientizare. Și în viitorul contract de concesiune este prevăzut, doar că la contracul de achiziție nu poți să pui obligația asta în sarcina operatorului. Așa că, noi am cerut sprijinul primăriilor. Unele primării au făcut acest efort, altele mai puțin. Noi nu avem logistica necesară și nu am avut prevăzut nici în planul de achiziții, în buget».

L-am întrebat pe directorul ADI Deșeuri ce se întâmplă în localitățile în care oamenii nu sunt informați, dacă aceștia vor rămâne cu gunoiul pe străzi și dacă vor fi amendați în masă. Acesta a răspuns că speră că nu va fi cazul: «V-am explicat că nu o să se meargă abrupt cu această chestiune. Lumea o să fie informată în continuare. Pentru zonele unde chiar nu a ajuns informarea respectivă o să continuăm să o distribuim și după ce ne asigurăm că toată lumea a aflat, atunci vom demara lucrurile».

Sancțiunile pentru cei care nu respectă regulile vor fi aplicate de polițiștii locali. Totuși, va fi foarte complicat, chiar imposibil, ca polițiștii să verifice fiecare container din județ, astfel că se vor face controale din când în când și se va merge acolo unde vor exista sesizări. «Acolo unde nu există polițiști locali, amenzile vor fi aplicate de reprezentanții primăriei. Să sperăm că vor colabora. Legea există din 2006, legea care te obligă să colectezi selectiv», a explicat directorul.  

Am insistat pe faptul că oamenii nu știu cum să colecteze selectiv, însă directorul ADI Deșeuri spune că el percepe acest lucru și ca pe o scuză pentru a nu face ce trebuie: «Sistemul acesta e din 2009 și s-au făcut campanii de conștientizare pe vremea fostului operator Vitalia. Am avut o problemă cu primăriile pentru că multe dintre ele și mai ales Primăria Bistrița, care ne-a asigurat că o să facă informarea prin vocea domnului Avram - informare pe care am trimis-o acum mai bine de două săptămâni - și, din păcate, nu s-a făcut. Nu știu de ce, dar se mișcă foarte greu. Până la urmă o să facem noi cumva să găsim fonduri. O să facă și operatorul, ei lucrează acum la pliante și fluturași, ei vor fi mai eficienți în distribuirea lor».

«Vom lua mai în serios chestiunea cu amenzile pentru că toată lumea ne acuză că nu facem colectare selectivă. Păi colectarea selectivă începe de acasă, de la om. Dacă omul nu depune deșeurile selectate, operatorul nu are ce să facă», a concluzionat Pavel Plăian.

Amenzile pentru cei care nu colectează selectiv variază între 100 și 300 de lei și intră strict în sarcina Poliției Locale sau a reprezentanților primăriei - acolo unde nu există Poliție Locală.

Foto Arhivă: 2016, Bistrița îngropată în gunoaie 

 

 

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro