Presedintele Asociatiei Harta Verde a Romaniei, Ciprian Samoila, custodele ariei protejate Poiana cu Narcise de la Mogoseni spune ca "stiu despre situatia din poiana, insa momentan nu avem ce face pentru a stopa ruperea narciselor".
Un cititor Bistriteanul.ro a facut o sesizare catre redactie ca narcisele din aria protejata Poiana cu Narcise de la Mogoseni sunt rupte fara mila, aruncate pe ici pe colo, iar altele “scoase” la vanzare.
Aria protejata Poiana cu Narcise a fost luata in custodie de catre Asociatia Harta Verde a Romaniei la sfarsitul lunii martie. Presedintele asociatiei stie despre situatia din poiana insa momentan nu are ce face pentru a opri aceste lucruri.
“Am fost chiar saptamana trecuta acolo si am vazut si eu ca florile sunt rupte si puse la vanzare, am vazut narcise aruncate pe jos. Stiu ce se intampla… Insa e o problema. Noi suntem la inceputul custodiei. Avem la dispozitie un an de zile sa facem un plan de management pe care sa-l punem in aplicare. Pana atunci nu avem ce face”, a declarat pentru Bistriteanul.ro presedintele asociatiei Harta Verde a Romaniei, Ciprian Samoila.
Conform unei ordonante de Guvern, amenzile aplicate pentru distrugerea faunei si florei dintr-o arie protejata sunt usturatoare, insa situatia Poienii de la Mogoseni este diferita.
“Legea e aspra. Amenzile sunt intre 6.000 si 12.000 lei. Problema e ca aria protejata Poiana cu Narcise nu e delimitata. Sunt portiuni unde cresc narcise si nu fac parte din aria protejata. Si atunci eu cu ce probe merg sa demonstrez ca le-a rupt din Poiana si nu de pe langa?”, a mai explicat Ciprian Samoila.
Noul custode al ariei protejate are in plan o serie de actiuni pe care le va intreprinde pentru a putea “avea grija” de ea.
“Lumea e invatata sa vina sa se “serveasca” cu flori. Pentru ca nimeni nu le-a facut nimic pana acum. Intentionez sa organizez o campanie de informare a localnicilor despre importanta acestei arii si amenzile ce le vor primi daca vor mai rupe florile. De asemenea, intentionam sa facem un drum frumos amenajat, cu indicatoare inspre poiana si totodata sa facem un gard pentru delimitarea ariei protejate. Va mai fi nevoie de o inventariere a ariei deoarece nici cei de la Agentia de Mediu nu au o statistica clara cu flora si fauna din zona respectiva. Sunt atatea specii de plante, amfibieni, pasari care mai sunt in aceasta arie, nu doar narcisele. Bineinteles, in tot acest timp vom lucra la planul de management prin care vom stabili un regulament de functionare, de acces in poiana, etc”, a concluzionat custodele ariei protejate Poiana cu Narcise de la Mogoseni.
Poiana cu Narcise se intinde pe o suprafata de sase hectare, iar frumusetea florilor poate fi admirata de la sfarsitul lunii aprilie pana la sfarsitul lunii mai.