Bistrițeanul.ro a publicat situația MHC-urilor în județul Bistrița-Năsăud. Datele nu sunt tocmai clare din cauza instituțiilor care nu colaborează, dar cert este că pe multe cursuri de apă din județ există MHC-uri. Curtea Europeană de Justiție a stabilit faptul că acestea au impact negativ asupra mediului indiferent de situație.
În materiale anterioare, Bistrițeanul.ro a rezumat situația microhidrocentralelor din județul nostru. „MHC-urile nu au VOIE să fie construite unde îi convine investitorului, ci trebuie să respecte criterii importante - numai autoritățile fiind în măsură să dea sau nu acordul, în funcție de studiile care se fac”, scriam atunci.
Curtea Europeană de Justiție a stabilit faptul că MHC-urile au impact negativ asupra mediului, iar natura nu are cum să nu fie afectată de aceste construcții.
Există trei elemente care stau la baza evaluării stării ecologice a râului pe care este o microhidrocentrală. Dacă unul singur nu întrunește condițiile, râul este afectat - conform Curții.
„Cum nu poți să construiești și să pui în funcțiune o microhidrocentrală, indiferent dacă cursul de apă este montan sau de alt fel, fără să deteriorezi măcar cu o clasă calitatea hidromorfologică a corpului de apă (în realitate scade cu mai multe clase și trage după ea și scăderea elementelor biologice), este clar că toate microhidrocentralele (MHC-urile) de la noi sunt ilegale. Mai rămâne doar să-i pese vreunei instituții cu atribuțiuni pe această linie, că-s ilegale!”, scrie Kilometrul Albastru (proiect al Asociației Ruralis) pe pagina de Facebook.
Situația MHC-urilor în Bistrița-Năsăud:
Comunicatul Curții Europene de Justiție poate fi accesat AICI.