Un prejudiciu de aproape 2 milioane de lei a calculat Curtea de Conturi în cazul primăria Bistrița și a Direcției Generale de Asistență Socială Bistrița-Năsăud care ar fi făcut plăți nelegale către firmele de transport în comun. Primăria Bistrița a acționat deja Curtea de Conturi în judecată.
La finele anului trecut, primăria Bistrița a acționat Curtea de Conturi în judecată după ce aceasta ar fi descoperit că municipalitatea ar fi prejudiciat bugetul cu peste 1,7 milioane de lei, făcând plăți nelegale în contul firmei de transport în comun din Bistrița.
Municipalitatea este acuzată că „a majorat eronat cuantumul subvențiilor acordate pentru transportul public de persoane prin acceptarea includerii în deconturile de subvenție a unor cheltuieli nejustificate și prin calcularea unei cote de profit de 8 % la subvenții fiind estimate prejudicii în valoare de 1.439.000 de lei”, se arată în raportul Curții de Conturi dat recent publicității.
În plus, tot la Primăria Bistrița, prin Direcția de Servicii Publice au fost „validate și decontate fără temei legal, ca subvenții acordate prestatorului de servicii de transport local în contul călătoriilor efectuate de către persoanele cu handicap și însoțitorii acestora, pensionari, persoane persecutate din motive etnice, politice, luptători în Revoluție, în condițiile în care persoanele beneficiare de facilități nu se încadrau în categoriile sociale respective, în valoare de 295.000 de lei”.
Curtea de Conturi a cerut municipalității să facă o verificare amănunțită, susținând că din verificările lor pe această temă o parte dintre persoanele respective nu se încadrează în aceste categorii, însă a refuzat, conform primarului Ovidiu Crețu, să pună la dispoziția Primăriei Bistrița listele după care au făcut ei verificarea.
„Le-am solicitat să ne dea listele pe care ei le au, să le confruntăm și vedem unde este problema. Nu, nu vi le dăm! Cereţi-le la Casa de Pensii mi-au spus cei de la Curtea de Conturi... Sigur, fără probleme. Am scris la Casa de Pensii, însă acolo, surpriză! Ne-au spus că nu ni le dau pentru că nu avem dreptul să obţinem această informație. Și stăm și ne uităm ca proștii unii la alții și nu știm ce să facem...", a declarat primarul Ovidiu Crețu pentru Bistrițeanul.ro
Deși au trecut aproape două luni de când pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud a fost înregistrat acest dosar deocamdată nu a fost stabilit un prim termen de judecată.
Probleme cu decontarea biletelor de transport au fost găsite și la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, unde inspectorii Curții de Conturi ar fi estimat un prejudiciu în valoare de 220.000 de lei.
„Au fost validate și decontate nelegal bilete speciale de călătorie gratuită pentru transportul interurban cu autobuze, acordate persoanelor cu handicap care în perioada călătoriilor figurau internate în unități spitalicești, figurau ca beneficiari de servicii medicale balneo – fizio - terapeutice sau pentru care există suspiciuni cu privire la efectuarea călătoriilor. De asemenea, au fost decontate legitimații de călătorie la prețuri mai mari decât cele practicate pe piață sau fără ca beneficiarii să îndeplinească condițiile legale”, mai arată Curtea de Conturi în document.
În plus, inspectorii Curții de Conturi susțin chiar că au fost decontate eronat biletele de călătorie pentru care data de „dus" este ulterioară datei de „întors", ceea ce a creat un prejudiciu de 65.000 de lei în bugetul DGASPC.
Deocamdată raportul de control al Curții de Conturi nu a fost contestat în instanță de conducerea DGASPC.