Curtea de Apel Cluj desființează dosarul întocmit de procurorii bistrițeni în cazul rutieriștilor cercetați pentru că ar fi luat mită. Judecătorii clujeni spun că întreaga acuzare se bazează pe supoziții și elemente vagi.
Potrivit clujust.ro, judecătorul Luminița Hanzer a făcut praf dosarul întocmit de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, constatând mai multe nereguli:
„Întreaga construcție a acuzării se bazează, cu câteva excepții ce vor fi arătate mai jos, pe supoziții decurgând doar din „procesele verbale rezumative” ale înregistrărilor ambientale, documente care conțin elemente vagi, unele chiar la nivel de simplă supoziție, ce nu pot conduce la reținerea unei situații concrete din punct de vedere faptic”, se arată motivarea hotărârii de a-i cerceta pe polițiști sub control judiciar, dată de Curtea de Apel Cluj.
Luminița Hanzer mai spune că la dosarul cauzei nu s-au depus suporturile audio-video ale înregistrărilor ambientale sau măcar capturi de ecran pentru ca judecătorii să poată verifica cele relatate în respectivele procese verbale.
„Din conținutul proceselor verbale menționate nu se poate stabili rezonabil că inculpații au pretins sau au primit sume de bani pentru a nu sancționa sau a fi indulgenți cu participanții opriți în trafic în urma comiterii unor contravenții. Se remarcă, în primul rând, că în majoritatea situațiilor comiterea eventualelor contravenții este doar invocată de redactorul respectivelor procese verbale, fără a se menționa care ar fi fost contravenția semnalată și fără a exista vreo probă în acest sens. (...) Se remarcă și faptul că în unele procese verbale manipularea unor sume de bani este afirmată doar pe baza interpretării unor gesturi ori sunete sau se face vorbire doar de posibilitatea ca inculpații să fi primit bani, sens în care se folosește termenul «posibil»”, mai precizează judecătorul.
Întreaga motivare a judecătorului clujean o puteți citi AICI.
Vă reamintim faptul că patru polițiști de la Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud au fost reținuți de procurorii DGA, după ce ar fi fost surprinși că ar fi luat mită în trafic, de la șoferii care încălcau regulile rutiere. Mai multe despre acest subiect AICI și AICI.