In urma cu putin timp a inceput la Curtea de Apel Cluj sedinta de judecata in care cei 12 bistriteni arestati in 24 ianuarie pentru trafic si consum de droguri cer sa fie pusi in libertate. In 24 ianuarie, judecatorii Tribunalului Bistrita-Nasaud au dispus arestarea, pentru 29 de zile, a celor 12 tineri.
Emotii mari pentru cei 12 acuzati de pe Valea Somesului care se afla la aceasta ora in fata magistratilor Curtii de Apel Cluj. Ei au inaintat recurs impotriva deciziei luate in 24 ianuarie de judecatorii bistriteni prin care au fost arestati preventiv la solicitarea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism.
Procurorii au cerut arestarea pentru 29 de zile a celor 12 tineri, din cele 48 de persoane audiate pana la data respectiva. Cei 12 sunt acuzati de trafic si consum ilicit de droguri de risc si mare risc, respectiv cannabis si mefedrona (sare de baie).
Ei au fost retinuti in urma unei razii de amploare organizata pe Valea Somesului, procurorii anuntand ca ancheta in acest caz a fost demarata inca din luna august a anului trecut.
Anchetatorii au descoperit ca drogurile proveneau din Austria si Ungaria si au fost apoi distribuite atat pe raza orasului Sangeorz-Bai, cat si in alte localitati invecinate. Tinerii traficanti incasau sume cuprinse intre 50-60 lei/gram pentru cannabis si sume cuprinse intre 100-150 lei/gramul de mefedrona sau flefledrona.
In 23 ianuarie au fost efectuate 25 de perchezitii domiciliare in urma acestora fiind ridicate, in vederea cercetarilor, medii de stocare a datelor, cateva plicuri cu substante susceptibile a fi droguri, instrumente artizanale destinate consumului de droguri si un cantar de precizie.
Initial, Procurorii D.I.I.C.O.T. au cerut instantei arestarea celor 12 suspecti pentru savarsirea infractiunilor de introducere in tara de droguri de mare risc, trafic de droguri de risc si de mare risc si punere la dispozitie a unui spatiu amenajat pentru consumul ilicit de droguri. Cererea procurorilor a fost admisa de Tribunalul Bistrita-Nasaud. Impotriva deciziei a fost inaintat recurs, care este judecat la aceasta ora de magistratii Curtii de Apel Cluj.
Avocatul Aris Cupsa, care reprezinta trei din cei 12 arestati, a explicat instantiei ca, conform legislatiei in vigoare, intreaga urmarire penala facuta de procurori in acest caz este nula deoarece cei 12 arestati au fost asistati la audieri de un avocat din oficiu, un stagiar care nu avea acest drept: “avand in vedere dispozitiile Legii nr. 51/1955 a Statutului Profesiei de Avocat si art. 6 din CEDO sunt lovite de nulitate actele care au fost efectuate cu un aparator din oficiu stagiar”.
In sprijinul afirmatiilor sale si Baroul Bistrita-Nasaud sustine ca avocata stagiara prezenta in 23 – 24 la audierile de la Sangeorz-Bai nu avea acest drept si sustine punctul de vedere al avocatului.
“Se considera ca se atinge dreptul omului la un proces echitabil. Dreptul inculpatilor la aparare nu a putut fi exercitat in acest caz, practic li s-a incalcat dreptul la aparare si actele de urmarire penala sunt lovite in totalitate de nulitate absoluta”, explica pentru Bistriteanul.ro avocatul Aris Cupsa.