În urma unei discuţii cu inspectorul şcolar de resort am reuşit să convingem: da, proiectul merită trecut în Calendarul acţiunilor şcolare judeţene 2017, ceea ce înseamnă că va fi recunoscută şi pe plan profesional munca depusă de profesori pentru convingerea elevilor, antrenarea lor, timpul alocat competiţiei...
A 5-a ediţie a Cupei Lions la ŞAH. Cum să facem să fie mai bine decât la celelalte 4 ediţii? Ce am învăţat din organizarea ultimei ediţii? Cam aşa am început, în toamna lui 2016.
Primul răspuns pleacă de la întrebarea conexă: cine este factor-cheie? Desigur, profesorii din şcoli. Dânşii trebuie mobilizaţi mai puternic! Aşa că, în urma unei discuţii cu inspectorul şcolar de resort, dl. Dinu Oniţa, am reuşit să convingem: da, proiectul merită trecut în Calendarul acţiunilor şcolare judeţene 2017, ceea ce înseamnă că va fi recunoscută şi pe plan profesional munca depusă de domnii profesori pentru convingerea elevilor, antrenarea lor, timpul alocat competiţiei la nivel zonal (cele 7 zone: Bistriţa, Valea Şieului, Lechinţa-Teaca, Beclean-Uriu, Năsăud, Ilve-Feldru-Sîngeorz Băi, valea Bârgăului) şi judeţean.
Următoarea întrebare conexă: cum putem să îi sprijinim pe domnii profesori? Nişte jocuri de şah cu siguranţă le vor fi de folos: prin urmare le-am bugetat, cu sprijinul preşedintelui Asociaţiei de Şah, Paul Rusan, pentru achiziţionarea în cele mai bune condiţii: 56 jocuri, adică pentru fiecare zonă câte 8 jocuri de şah, (după 5 ani de la prima dotare, se impunea).
Legat de finanţare, am găsit şi un sponsor, CIRCUIT S.R.L. Bistriţa, producător de produse electronice, care crede în virtuţile binefăcătoare ale şahului. Când să se desfăşoare etapa zonală, dar cea judeţeană? Numai profesorii pot stabili acest lucru, aşa că am rugat-o pe minunata noastră colaboratoare, doamna Paraschiva Borş, profesoara de sport de la Liceul de Arte Bistriţa, să ne faciliteze dialogul cu aceştia, fiindcă pe lângă vechii pasionaţi „antrenori” de şah la nivel şcolar (Leon Zăgrean, Sandu Gherman, Doru Mătieş), avem colegi noi de competiţie: Ana şi Claudiu Runcan, Nastasia Cira, Ana Szabo, Marin Ilieş, Constantin Marin.
Fişa proiectului, cuprinzând cine, când, unde, cât... am supus-o atenţiei colegilor din Club şi a fost aprobată în plenul Asociaţiei, aşa că a trebuit apoi să trecem la fapte: am comandat jocurile de şah în primul rând, care au fost şi distribuite în această primăvară domnilor profesori, graţie colegului nostru, Alex Mureşan.
Planificasem să facem afişe, să fie răspândite în şcoli... dar, le-am ratat de data asta... de învăţătură pentru anul viitor!
La etapa zonală din această primăvară, circa 300 de copii şi 40 de profesori din tot judeţul au răspuns DA chemării la competiţie. Pentru centrele cu profesori noi - am cerut sprijinul Asociaţiei de şah, pentru arbitraj - ajutor care a venit prompt. Din partea noastră 7 colegi au spus şi ei da la acţiunea de stabilire a câştigătorilor şi înmânarea diplomelor: Puiu Cocean, Andrei Rusu, Cornelia Macarie, Alex Mureşan, Ovidiu Cliţan, Paul Seplecan, Aurel Onigaş.
Dar membrii clubului sunt angrenaţi în propriile activităţi şi probleme, aşa că, se mai întâmplă şi „rateuri”: în trei zone, colegii stabiliţi iniţial nu au putut participa, însă - fiind o echipă puternică, s-au oferit operativ Silviu Creţu, Cornel Ilieşi, Mihai Bilegan. La etapa judeţeană, desfăşurată în 31.05.2017 ca de obicei în frumoasa sală a Liceului de Arte „Corneliu Baba”, ne-a întâmpinat directorul liceului Vasile Duda, care a şi ţinut o scurtă cuvântare.
Inimosul Alex a rezolvat pe ultima sută cupele, medaliile, apa şi biscuiţii pentru copii - felicitându-i pe copii şi pe cei prezenţi pentru dedicare. Diplomele, semnate de cei doi preşedinţi de Asociaţii colaboratoare (Lions şi Şah Bistriţa), au fost scrise, pe baza foilor de arbitraj definitivate şi anul acesta de Radu Chima, şahist de marcă al judeţului, dar, surpriză, şi de campioana noastră, eleva Briana Bălan, susţinută de Clubul Lions.
Doar statele de plată au mai rămas de completat pentru primii 4 copii de la cele 4 categorii: fete, băieţi, clasele I-IV respectiv V-VIII, dar şi pentru antrenorii-profesori. În total - peste 2.000 lei premii. Ceremonia de premiere poate să înceapă, deoarece toţi cei 34 de copii sunt de fapt câştigători...!
La a 100-a aniversare de existenţă a cluburilor Lions în lume, a V-a ediţie a Cupei Lions la şah s-a încheiat cu bine!
Sorin Henciu, Clubul Lions Bistriţa