Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  100 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Cum va arăta castelul de la Arcalia. Babeș Bolyai are planuri mari pentru casa familiei nobiliare Bethlen

30/10/2017 13:41:31 Bianca SARA  
Unul dintre puținele castele din Bistrița-Năsăud care are șanse să își recapete strălucirea de altă dată este cel de la Arcalia, fosta reședință a grofului Bethlen, care se află în administrarea UBB. Ce planuri are universitatea pentru bijuteria arhitecturală:

Spectaculosul castel al familiei Bethlen de la Arcalia va avea parte în perioada imediat următoare de lucrări ample de reabilitare. Acesta este administrat de Universitatea Babeș Bolyai și este printre puținele din județ care are șanse să-și recapete strălucirea de altă dată.

Potrivit proiectului depus la Agenția pentru Protecția Mediului, printre lucrările care se vor efectua la castel se numără: desfacerea pardoselii existente și montarea uneia noi, curățarea zidăriei existente, desfacerea instalațiilor existente pe pereți și bolți și refacerea lor ascuns, în pardoseală, tratarea cu tratament anticoroziv a armăturilor corodate sau înlocuirea tuturor tâmplăriilor existente.

De asemenea, pardoselile exterioare vor fi înlocuite cu plăci din piatră naturală antideparantă și rezistentă la îngheț-dezgheț, se va rezolva problema scurgerilor apelor pluviale în zona balustradelor, iar la ferestre vor fi montate obloane exterioare din lemn.

Momentan, domeniul de la Arcalia este format dintr-un parc dendrologic ce se întinde pe 164.730 metri pătrați, castelul care ocupă 692 de metri pătrați, un pavilion administrativ, unul de cazare și un pavilion foișor cu o bucătărie de vară.

La acestea se vor adăuga un nou pavilion de cazare care se va întinde pe 1.348 de metri pătrați, o seră de plante, o oranjerie, patru foișoare din lemn, un teren de sport multifuncțional, dar și un teren de golf și vestiare aferente.

În total vor putea fi cazate în spațiile de la castel 130 de persoane. Sala de mese din pavilionul administrativ va avea o capacitate de 48 de persoane, iar restaurantul pavilionului nou de cazare va putea găzdui 236 de persoane. În castel vor fi amenajate două săli de conferințe cu 64 și respectiv 36 de locuri.

Parte din arborii din parcul dendrologic vor dispărea, fie pentru că nu au făcut parte din inventarul istoric al parcului, fie pentru că se află pe terenul pe care urmează să se amenajeze terenul de golf. În total vor fi tăiați 121 de arbori și 34 de arbuști. Vor fi plantați în schimb peste 400 de arbori, arbuști, garduri vii și diverse plante:

„Se propune introducerea de specii noi și repopularea speciilor existente în baza studiului specializat. Se propun bariere vegetale de protecție care dublează împrejurimile, pe toate laturile parcului care se învecinează cu proprietățile private”, se mai arată în proiectul depus de UBB la Agenția pentru Protecția Mediului. 

Cel mai probabil UBB se va apuca de treabă la începutul anului viitor. În ultimii ani, universitatea s-a străduit să obțină o finanțare pe fonduri europene pentru lucrările necesare. 

3443 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro