Unul dintre puținele castele din Bistrița-Năsăud care are șanse să își recapete strălucirea de altă dată este cel de la Arcalia, fosta reședință a grofului Bethlen, care se află în administrarea UBB. Ce planuri are universitatea pentru bijuteria arhitecturală:
Spectaculosul castel al familiei Bethlen de la Arcalia va avea parte în perioada imediat următoare de lucrări ample de reabilitare. Acesta este administrat de Universitatea Babeș Bolyai și este printre puținele din județ care are șanse să-și recapete strălucirea de altă dată.
Potrivit proiectului depus la Agenția pentru Protecția Mediului, printre lucrările care se vor efectua la castel se numără: desfacerea pardoselii existente și montarea uneia noi, curățarea zidăriei existente, desfacerea instalațiilor existente pe pereți și bolți și refacerea lor ascuns, în pardoseală, tratarea cu tratament anticoroziv a armăturilor corodate sau înlocuirea tuturor tâmplăriilor existente.
De asemenea, pardoselile exterioare vor fi înlocuite cu plăci din piatră naturală antideparantă și rezistentă la îngheț-dezgheț, se va rezolva problema scurgerilor apelor pluviale în zona balustradelor, iar la ferestre vor fi montate obloane exterioare din lemn.
Momentan, domeniul de la Arcalia este format dintr-un parc dendrologic ce se întinde pe 164.730 metri pătrați, castelul care ocupă 692 de metri pătrați, un pavilion administrativ, unul de cazare și un pavilion foișor cu o bucătărie de vară.
La acestea se vor adăuga un nou pavilion de cazare care se va întinde pe 1.348 de metri pătrați, o seră de plante, o oranjerie, patru foișoare din lemn, un teren de sport multifuncțional, dar și un teren de golf și vestiare aferente.
În total vor putea fi cazate în spațiile de la castel 130 de persoane. Sala de mese din pavilionul administrativ va avea o capacitate de 48 de persoane, iar restaurantul pavilionului nou de cazare va putea găzdui 236 de persoane. În castel vor fi amenajate două săli de conferințe cu 64 și respectiv 36 de locuri.
Parte din arborii din parcul dendrologic vor dispărea, fie pentru că nu au făcut parte din inventarul istoric al parcului, fie pentru că se află pe terenul pe care urmează să se amenajeze terenul de golf. În total vor fi tăiați 121 de arbori și 34 de arbuști. Vor fi plantați în schimb peste 400 de arbori, arbuști, garduri vii și diverse plante:
„Se propune introducerea de specii noi și repopularea speciilor existente în baza studiului specializat. Se propun bariere vegetale de protecție care dublează împrejurimile, pe toate laturile parcului care se învecinează cu proprietățile private”, se mai arată în proiectul depus de UBB la Agenția pentru Protecția Mediului.
Cel mai probabil UBB se va apuca de treabă la începutul anului viitor. În ultimii ani, universitatea s-a străduit să obțină o finanțare pe fonduri europene pentru lucrările necesare.