Modificarile hormonale, cresterea in greutate si marirea abdomenului afecteaza, fara doar si poate, pielea unei femei in timpul sarcinii.
Din acest motiv, ea are nevoie de o ingrijire speciala in acea perioada.
In prezent, exista o multime de creme, dar si alte solutii care pot ajuta femeia insarcinata sa-si pastreze, pe cat posibil, elasticitatea pielii, pentru ca dupa nastere sa nu ramana cu vergeturi si sa nu aiba pielea lasata.
Doctorul Laura Patrascu de la clinica MedAs sustine ca, indiferent de alegerea privind ingrijirea corporala in timpul sarcinii, trebuie analizate substantele continute care pot dauna atat pielii, cat si fatului in dezvoltare. Specialistul atrage atentia ca trebuie evitate produsele care contin:
- acid salicilic (folosit la tratatea acneei, asadat prezent in cremele de tratament antiacneic)
- soia (desi e considerat natural, poate accentua pigmentarea pielii in timpul sarcinii)
- parabeni (derivati din petrol, fiind trecuti pe eticheta sub diverse denumiri: propyl/methyl/ isobutyl/ butyl/ethyl paraben)
- retinoizi (prezenti in cremele si solutiile anti-imbatranire)
- triclosan (gasit, mai ales, in sapunurile lichide)
Asadar, daca esti insarcinata si vrei sa iti cumperi un produs de ingrijirea pielii, citeste cu atentie eticheta si nu-l cumpara daca are in compozitia sa substantele de mai sus.
Specialistul recomanda totodata folosirea gelurilor de dus hidratante, nu a sapunurilor obisnuite pentru ca acestea indeparteaza uleiulire naturale ale pielii.
Cum prevenim deshidratarea si vergeturile
Daca esti insarcinata poti folosi crema hidratanta dupa dus, dupa ce te asiguri ca nu continue substante periculoase fatului, precum cele mentionate mai sus. Este de preferat sa alegi o crema cu pH neutru.
In timpul sarcinii, pierderea elasticitatii pielii este una dintre principalele probleme, din acest motiv fiind indicate produsele antivergeturi, aplicate cu miscari usoare, circulare, aproximativ 10 minute pe zonele predispuse, precum sanii, abdomenul, coapsele si regiunea lombara.
Celulita inevitabila
Vrem nu vrem, in timpul sarcinii apare si celulita. Un remediu bune sunt tratamentele cu cafea si solutiile care activeaza circulatia sangvina, dar acestea trebuie evitate de femeile care asteapta un copil. Puteti inlocui aceste produse cu tratamentele pe baza de extracte de plante, dar si cu masaj si gimnastica usoara.
Petele de pe piele
Femeile insarcinate se pot confrunta si cu pigmentari pe fond hormonal. Cele care au tenul inchis pot ramane cu aceste pigmentari, denumite stiintific melasma, si dupa sarcina. Tratamentele pentru prevenirea schimbarii culorii pielii nu se incep pe parcursul celor noua luni de sarcina, ci dupa.
Totodata, conteaza foarte mult protectia impotriva razelor solare prin produse dermatocosmetice cu SPF ridicat. Cremele trebuie aplicate cu aproximativ 20 de minute inainte de expunerea la soare si aplicate din nou la nevoie pe fata si maini.
Vopsitul parului la gravide
In afara ingredientelor din unele produse de ingrijire pe care trebuie sa le evitati nu uitati ca vopseaua de par poate fi si ea periculoasa. Nu din cauza ca substantele toxice se absorb prin piele si ajung in circulatie ci datorita vaporilor care se degaja in timpul vopsitului. Se pare ca riscurile cele mai mari exista in primul trimestru de sarcina, foarte important in dezvoltarea copilului. Solutia este sa alegeti o vopsea care nu contine perhidrol sau amoniac, cum este cazul vopselelor organice cu henna.
Citeste si:http://http://www.lyla.ro/mamici/cum-trebuie-ingrijita-pielea-unei-femei-gravide/