Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  143 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Cum și-au pus amprenta asupra județului conții Bethlen, reprezentanții uneia dintre cele mai influente familii nobiliare din Transilvania

29/06/2015 09:24:17 Bianca SARA  
Una dintre cele mai influente familii nobiliare din Bistrița-Năsăud și din întreaga Transilvanie a fost Bethlen. Nobilii din această familie au deținut și administrat teritorii întinse, în județul nostru punându-și amprenta în special asupra orașului Beclean, care s-a dezvoltat economic datorită conților Bethlen.

Nobilii din familia Bethlen s-au numărat printre cei mai influenți din Transilvania înainte de 1900. Se pare că numele provine chiar de la orașul Bethleem din Iudeea. Familia Bethlen a deținut și administrat vaste teritorii în mai multe județe ale Transilvaniei, printre care Mureș, Alba sau Bistrița-Năsăud.

Istoria județului Bistrița-Năsăud și mai ales a orașului Beclean este strâns legată de istoria familiei nobiliare Bethlen, care și-a pus amprenta asupra dezvoltări și economiei acestei localități, ajutând-o chiar să își capete statutul de oraș.

Becleanul și satele din împrejurimi au aparținut nobililor Apaffi din Nușeni. Familia Bethlen a profitat de fărâmițarea domeniului nobiliar Apaffi, care atunci era compus din 22 de sate și moșii. Numărul localităților administrate s-a apropiat însă de 50 înainte de anul 1900.

Deși mai toți membri familiei Bethlen poartă nume ungurești, potrivit istoricului George Barițiu, familia este la origine română, însă a fost renegată de români, din cauza funcțiilor, a moșiilor deținute și a înnobilării.

Familia Bethlen a dat numele orașului de pe Someș

Becleanul este atestat documentar în 1235, iar 80 de ani mai târziu, localitatea de pe Someș deja apare cu numele Bethlem, împrumutat de la familia care avea să conducă orașul preț de 600 de ani cu mici întreruperi.

Primul membru al familiei Bethlen care conduce orașul Beclean este Grigore Bethlen. Acesta a participat cu soldații săi la luptele de la Nicopole, unde și-a și pierdut viața.

Familia Bethlen și-a ridicat cetatea în Beclean în anul 1543, aceasta conținând mai multe clădiri și o capelă. Doar puțin peste 50 de ani a rezistat cetatea, fiind asediată de către generalul Basta și trupele sale în 1602. Cetatea a fost demolată total de administrația austriacă în 1711.

Locul unde a existat această cetate rămâne un centru important pentru familia Bethlen, care constuiește în zonă mai multe castele și conace. Patru dintre aceste conace situate în Beclean pot fi admirate și astăzi. Este vorba despre castelul contelui Andras Bethlen, în care funcţionează momentan Grupul Şcolar Agricol, construit în secolul al XVIII-lea în stil baroc. De asemenea, mai poate fi admirat conacul contelui Bela Bethlen construit în 1929, în care funcţionează un sanatoriu, fostul castel al lui Lszlo Bethlen în care funcţionează Şcoala Generală „Grigore Silaşi” şi castelul contelui Pal Bethlen, folosit până de curând pe post de primărie.

La acestea se adaugă și un splendid castel situat în Arcalia, care este înconjurat de un parc dendrologic, dar și o peșteră artificială amenajată tot de un membru al familiei Bethlen în Chiraleș. Dealul care adăpostește peșterile a găzduit și un castel care a aparținut tot familiei Bethlen. Acesta însă nu mai poate fi admirat, fiind demolat la începutul anilor 1900.
 

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro