Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  20 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Cum se vede „traficul cu arme de război” prezentat de Sky News în Jeica, un sat cu 100 de locuitori, trecuți de 60 de ani

11/08/2016 17:35:33 Bianca SARA  
„Este o glumă?”, cam asta e reacția locuitorilor satului Jeica atunci când sunt întrebați dacă e posibil ca la ei în bătătură să se fi făcut trafic cu arme de război. Bistrițeanul.ro vă prezintă un reportaj inedit din Jeica, cea mai importantă localitate din România zilele acestea.

Ieri, localitatea Jeica a ajuns în centrul presei naționale și a celei străine. Cum a reușit o localitate situată la capătul lumii, cu nici 100 de locuitori, să stârnească interesul presei naționale și chiar a celei internaționale?

Ei bine, s-au asigurat de asta niște jurnaliști britanici, care au filmat lângă o pădure din zonă un mega reportaj despre traficul cu arme de război. Actori au fost trei mureșeni, unul dintre ei fiind stabilit în Bistrița. Este vorba despre Aurelian Szanto și Csaba și Levente Pantics. Singurul dintre ei care are vreo legătură cu Jeica este Levente Pantics, care este căsătorit cu un medic stomatolog originar din acest sat.

Acesta a fost și cel care a „aranjat” logistica și locația pentru reportajul celor de la Sky News, care este pe cale să ducă la un scandal diplomatic important. Levente a închiriat mașina de teren de la un prieten, asta după ce fusese refuzat de Vaida Gheorghe, un consilier local din Jeica.

Consilierul local mărturisește că era convins că Levente vrea jeep-ul său pentru a merge la iarbă verde, pe dealurile din apropiere și nu pentru altceva. Acesta a refuzat însă să îi dea autoturismul, întrucât nu era în zonă în ziua în care Levente avea nevoie de el.

Să ne întoarcem însă la Jeica. Pentru cei care nu știu, Jeica este o localitate din comuna Mărișelu. Aceasta are în jur de 90 de locuitori, aproape toți de etnie maghiară și aproape toți peste 60 de ani.

Cei mai mulți au trăit toată viața aici, însă unii s-au retras aici după pensionare și i-au lăsat pe cei mai tineri la oraș. Satul nu mai are școală, pentru că nu mai vezi nici picior de copil în sat. În jur de un sfert din case sunt părăsite, iar pe ulițe bate vântul. Doar mașinile, multe cu numere de Ungaria sugerează faptul că satul chiar e locuit. Despre această comunitate, primarul comunei Mărișelu Horia Petruț spune că este o localitate foarte liniștită, cu oameni serioși.

„Atât eu, cât și fostul primar, am aflat din ziare de toată treaba asta. Vă dați seama, dacă nu știa nici poliția... Eu am rămas ieri șocat! Nu a venit nimeni să-mi spună că la noi s-ar filma ceva. Aceasta este o comună liniștită, cu oameni serioși”, pecizează Horia Petruț.

De aceeași părere par să fie și cei doi polițiști de la postul din Mărișelu. Se pare că infracționalitatea în acea zonă este...0. Mai mult de o ceartă între vecini nu i-a purtat pe locuitorii satului Jeica pe la postul de poliție.

Cât despre vânători, ei bine, Jeica are un singur vânător. Este vorba despre Vaida Gheorghe, consilierul local de la care a vrut Levente să împrumute inițial autoturismul de teren.

„După cât îl cunosc pe domnul Levente nu cred că ar fi în stare să vândă arme de război. Alea din imagini sunt arme de vânătoare din câte am văzut, nu cred să fie de război. Eu îs singurul vânător. Mai sunt câțiva care îs mutați în Bistrița, în total suntem vreo 4”, completează Vaida Gheorghe.

Existența armelor de război în Jeica îi face pe locuitorii satului să ne întrebe dacă ne arde de glume.

„Am auzit și eu de treaba asta, dar eu nu am văzut pe nimeni aici. Chiar au fost ăia din Marea Britanie aici? Arme de vânătoare îs pe aici, la vânători, da` de altfel, nu cred”, precizează Mihai Balazs, care recunoaște că îi vine să râdă când este întrebat de tot acest scandal.

Nițel mai tranșant este primarul comunei, Horia Petruț, care atunci când este întrebat dacă se găsesc arme militare în localitățile păstorite de dânsul spune: „Exclus așa ceva. Nu cred așa ceva. Asta e o măscăreală, o înscenare!”.

Până una alta, rămâne o singură învățătură demnă de luat în calcul în acest caz: „Nevasta și mașina nu ți-o împrumuți”...

7288 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro