Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  34 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Cum se ospătau bistrițenii înstăriți în perioada medievală? Un set de farfurii şi o halbă de bere ascuns în pământ arată cât se mânca acum 300 de ani

24/07/2015 09:03:19 Bianca SARA  
Acum două zile, doi bistrițeni pasionați de detectare de metale au făcut o descoperire importantă în apropierea Bistriței. Georgiu Daniel și Florin Jauca au găsit un set de farfurii şi o halbă de bere, setul fiind ascuns la zeci de centimetri adâncime.

 Farfuriile sunt imense, cea mai mare având o dimensiune de aproape 50 de centimetri, semn că porțiile de mâncare în acea perioadă erau destul de mari.

Georgiu Daniel și Florin Jauca au făcut o descoperire importantă acum două zile, în apropierea Bistriței. Un set de farfurii, acompaniate de o halbă, ce se bănuiește că au o concentrație importantă de argint, au fost găsite puse una peste alta, la 60-70 de centimetri adâncime.

Setul este compus din 9 obiecte, 8 farfurii și o halbă, care au fost fabricate în două orașe germane în jurul anilor 1700. Ștanțele prezente pe mai multe dintre piese atestă acest lucru. Farfuriile au dimensiuni cuprinse între 29 și 49 de centimetri și o greutate totală de 16,5 kilograme.

Halba care însoțește setul de farfurii a fost folosită cel mai probabil pentru bere, această băutură fiind consumată în perioada medievală în special de către cei mai săraci. Berea nu lipsea însă, nici de pe masa nobililor, care înlocuiau halbele de bere din lemn cu cele din metal prețios.

Dimensiunea farfuriilor, precum și prezența halbei de bere, sugerează faptul că ospățul din perioada medievală era unul bogat, cu cantități însemnate de mâncare și stropit cu băutură din belșug.

„Este practic, o părticică de viață cotidiană. Atracția cea mai mare a pieselor o reprezintă ștanțele, care  atestă faptul că piesele provin din atelierele importante din Europa. Suntem bucuroși că asemenea piese sunt recuperate și apar în zona noastră. Acestea vor fi valorificate într-o expoziție a muzeului”, explică arheologul Radu Zăgreanu.

Cel mai probabil acest set va fi expus în cadrul Complexului Muzeal, cei doi căutători de metale care le-au găsit donându-le în cursul zilei de joi. Aceștia sunt hotărâți să ceară și recompensă pentru această descoperire importantă.

Pentru a se stabili care este valoarea acestui tezaur, setul va fi expertizat de către specialiști. Cei care au găsit tezaurul vor primi 30% din valoarea de expertiză a setului, la care se mai poate adăuga 15%. dacă acesta prezintă o valoare istorică mare.

Cei care au descoperit obiectele sunt un IT-ist și un constructor. Cei doi caută metale în apropierea Bistriței și nu numai de trei și respectiv doi ani. Se pare că suma primită pentru această descoperire va fi direcționată tot spre acest hobby.

 

 

 

5456 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro