Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  88 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Cum se desfășurau nunțile acum 50 de ani și care era rolul socăcițelor, bucătăresele comunităților

07/08/2015 14:17:44 Bianca SARA  
Fundația Progress a prezentat astăzi obiceiurile de nuntă, botez și înmormântare, accentul căzând pe cutumele culinare. Vedetele au fost trei socăcițe, care au vorbit despre arta socăcitului, care acum câteva decenii nu însemna numai gătitul pentru nuntă, ci și „punerea în scenă” a anumitor obiceiuri și chiar și aranjatul căminului cultural.

Biblioteca Județeană a găzduit astăzi o întâlnire inedită. Fundația Progress continuă periplul culinar prin Bistrița-Năsăud și ne prezintă „vedetele” nunților și cumetriilor din mediul rural: socăcițele.

Acestea nu doar coordonau gătitul bucatelor, ci se și îngrijau ca ceremonialul nupțial să fie respectat ca la carte. Socăcițele, de exemplu, erau responsabile cu punerea florilor în pieptul nașilor, cu pregătitul mâncării pentru feciori la „făcutu` steagului” și chiar cu aranjatul căminului cultural pentru nuntă.

Socăcița, aceasta maestră de ceremonii a secolului trecut, împodobea găinile ce urmau a fi date nașilor la miezul nopții, spunea „strigătura în prag” și la miezul nopții părăsea bucătăria pentru a „striga găina”.

Tot socăcița era cea care participa la „stricatu` miresii”, moment în care voalul de pe capul miresei este înlocuit cu năframa.

De 6-7 persoane era nevoie pentru a asigura cele necesare nuntașilor. Preparatele erau făcute din bucatele aduse de localnici cu o săptămână sau câteva zile înainte, astfel că acum câteva decenii vizita la magazin ieșea din discuție chiar și cu ocazia unui eveniment atât de important precum nunta.

În ciuda costurilor considerabil mai scăzute, de 6-7 ani încoace, mirii din mediul rural preferă să își mute petrecerea la restaurante care se ocupă de bucate sau să apeleze la firme de catering. Așa se face că socăcițele din județ pot fi numărate pe degete.

În cadrul întâlnirii de astăzi au participat trei socăcițe, care au împărtășit unele dintre secretele mâncărurilor preparate în cantități industriale. Acu Maria, de exemplu, ne spune că un praf de zahăr pus în ciorbă sau supă, indiferent de fel, face minuni și îi dă un gust aparte.

Pentru promovarea patrimoniului cultural gastronomic al județului nostru, Fundația Progress a primit 65.000 de lei din fonduri norvegiene.

2558 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro