Pădurea administrată de Ocolul Silvic Bistrița-Bârgăului este una dintre cele mai valoroase din Transilvania, asta pentru că are cea mai mare concentrație de urși bruni din țară și din Europa. În ultimii ani, de aici s-a evaporat lemn în valoare de 700.000 de lei...
Pădurea administrată de Ocolul Silvic Bistrița-Bârgăului este una dintre cele mai valoroase din Transilvania. Fondul forestier se întinde pe 8.922 de hectare de teren. Aici se regăsește cea mai mare concentrație de urși bruni din țară și din Europa, zona fiind preferată inclusiv de Ceaușescu, care și-a făcut o cabană de vânătoare la Dealul Negru.
Tot sub tutela Ocolului Silvic Bistrița-Bârgăului se află și Situl Natura 2000 Cușma, cu 9 arii naturale protejate.
Săptămâna trecută, Consiliul Local Bistrița-Bârgăului l-a rugat frumos, printr-o hotărâre de Consiliu Local, pe șeful ocolului silvic, Dan Țacăl să-și dea demisia. Potrivit viceprimarului Sorin Nușfelean, responsabil pentru numărul mare de controale și prejudiciul de 700.000 de lei găsit de ITRSV este tocmai Dan Țacăl, care nu a participat la ședință, întrucât se relaxa în... Deltă. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.
Cum s-a evaporat lemn în valoare de 700.000 de lei în ultimii ani? Să le luăm sistematic: în anul 2014, ocolul silvic a fost călcat de 4 ori, prejudiciul identificat trecând de 260.000 de lei. În 2015, prejudiciul identificat în urma controalelor ajungea la 119.000 de lei. În 2016, controalele continuă, identificându-se un prejudiciu care trecea de 141.000 de lei.
Lemnul s-a furat pur și simplu din pădure sau s-au folosit mai multe „tertipuri” pentru a masca furtul: dispozitive de marcat ilegale sau masă lemnoasă subevaluată.
În urma acestor controale, șeful de ocol s-a ales cu amenzi penale de câte 1000 de lei, în timp ce alți 4 angajați sunt cercetați penal. Trei dintre cei patru încă sunt la muncă, instanța interzicându-i doar unuia dintre pădurarii cercetați penali să mai meargă la serviciu pe perioada cercetărilor. Unul este cercetat sub control judiciar, altul a fost „retrogradat” din funcție, iar împotriva unuia nu s-a luat nicio măsură.