Suntem obisnuite, din spusele din popor, sa avem impresia ca toate alunitele de pe corpul nostru pot reprezenta un pericol de sanatate.
Acest lucru nu este adevarat, insa alunitele de pe piele nu sunt mereu inofensive. Unele dintre ele pot genera afectiuni grave daca evolutia lor ia o intorsatura nefasta. Alunitele se numesc de fapt, in terminologia medicala, nervi novocelulari si sunt aglomerari ale celulelor pigmentare, ale melanocitelor.
Alunitele apar pe corp in densitate mare in preajma varstei maturitatii, pana in 30 de ani, din cauza modificarilor endocrine. Un lucru cunoscut de putini oameni este ca doar 1% din alunitele de pe suprafata corpului apar la nastere, restul aparand pe parcursul vietii.
Aspectul unei alunite normale este cel cunoscut de toata lumea. Semnificatia alunitelor de pe corp nu trebuie sa va dea motive de ingrijorare, avand in vedere ca in marea lor majoritate nu sunt periculoase. Insa, exista metode prin care ne putem da seama daca o alunita devine periculoasa pentru noi sau nu.
Astfel, in cazul in care alunitele cresc brusc in diametru, isi schimba culoarea, incep sa se faca simtite sau capata o roseata in jurul lor, este cazul sa va adresati medicului. De cele mai multe ori insa, aceste schimbari nu reprezinta motive de panica.
Exista si cazuri in care alunitele s-au dovedit a da nastere de tumori maligne sau cancere de piele atunci cand nu au fost tratate corespunzator la medic.
Combatere
In primul rand, alunitele devin periculoase atunci cand sunt zgandarite, cand sufera leziuni. Este necesara o atentie sporita asupra acestora pentru a nu avea suprize neplacute. In al doilea rand, una dintre cele mai importante masuri este aceea de a nu expune zonele cu alunite la soare puternic. Soarele s-a dovedit a fi un catalizator al afectiunilor cauzate de alunite
Citeste si: http://www.lyla.ro/