Reţeaua de socializare Facebook a fost invocată din nou, recent, în cazul unei licitaţii pe care Judecătoria din Bistriţa a anulat-o printr-o sentință care ilustrează cât de important este ce postăm pe Facebook...! „Informațiile postate de utilizatori pe această rețea sunt destinate publicului și pot fi folosite și ca probațiune într-un dosar”:
„Tot ce postăm pe Facebook este public și are efecte în lumea reală. Asta arată o sentință de la Judecătoria Bistrița, prin care s-a admis o contestație la executare și s-a anulat licitația organizată de un executor pentru vânzarea unui teren”, scriu cei de la Clujust.ro.
Licitaţia în cauză a fost anulată după ce debitorii au arătat în instanță fotografii și informații de pe Facebook, care probează faptul că bărbatul și femeia care s-au prezentat la licitație ca ofertanți erau, de fapt, iubiţi şi încercau să se susţină reciproc pentru a câştiga: participarea ei „a fost una de conveniență”, cu scopul de a-l ajuta pe el să achiziționeze terenul la un preț mic.
Prin sentința civilă nr. 4225 din data de 29 decembrie 2016 pronunțată de Judecătoria Bistrița în dosarul nr. 4580/190/2016 a fost admisă contestația la executare formulată de contestatorii M. I. și M. M, în contradictoriu cu intimații CEC Bank SA, prin Sucursala Bistrița, I. Mihaela Gabriela și S. Istvan Botond și a fost anulat procesul verbal de licitație din data de 3 iunie 2016 și toate actele de executare ulterioare întocmite de BEJ Joldes Ovidiu Laurențiu. Sentința a fost atacată cu apel de cei care câștigaseră licitația, aceasta urmând să se judece la Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Sentința arată cât de important este ce punem pe contul de Facebook și că „informațiile postate de utilizatori pe această rețea sunt destinate publicului și pot fi folosite și ca probațiune într-un dosar”.
În extrasul din sentința civilă nr. 4225/2016 – Judecătoria Bistrița arată că „în fapt, contestatorii sunt executați silit în dosarul execuțional nr. 281/2013 al BEJ Joldes Ovidiu Laurențiu la solicitarea creditoarei CEC Bank SA în baza contractului de credit nr. … din 21.03.2006, cu actele adiționale și garanțiile aferente, în sumă de 230.000 lei. Executarea silită a fost pornită pentru suma de 272.256,55 lei, în cadrul executării urmărindu-se și valorificarea mai multor bunuri imobile ale debitorilor, inclusiv terenul în suprafață de 3.229 m2, situat în intravilanul mun. Bistrița,….. Bistrița, înscris în CF nr. …..
La a paisprezecea licitație ținută pentru valorificarea acestui teren, la data de 03.06.2016, au participat două persoane, numiții I. M. G și S. Istvan Botond, fiind numit adjudecatar dl. S. Istvan Botond, pentru suma de 50.000 lei, deși prețul de pornire era de 78.545,50 lei”, scriu cei de la Clujust.ro.
Din capturile de pe site-ul de socializare Facebook, depuse la dosar de contestatori, rezultă că cei doi participanți la licitația din 03.06.2016 se află într-o relație personală, care depășește stadiul unei simple „cunoștințe”, fotografiile depuse la dosar indicând că cei doi erau la momentul licitației parteneri de viață.
Mai multe despre această poveste puteţi citi accesând www.clujust.ro.