Maria Acu, o fostă învăţătoare din Rebrişoara, este specialistă în tradiţii culinare și renumită în toată zona pentru bunătățile tradiționale pe care le face după rețete vechi, moștenite de la mama și bunica. VEZI cum ajung cozonacii din Rebrişoara pe o masă de Paşte în Irlanda:
Paştele are gust de cozonac, asta o ştim cu toţii. Însă, puţine sunt gospodinele care mai folosesc „cuptiorul” tradiţional sau reţete condimentate cu secrete din bătrâni. Dintre puţinele „socăciţe” care mai respectă tradiţiile din moşi-strămoşi, noi am ales-o pe Maria Acu să ne împărtăşească secrete din bucătărie, dar şi obiceiuri din vremuri trecute.
„Nimic ce-i în aragaz nu-i ca din cuptor. E cuptor pe lemne, are alt gust”, ne-a spus doamna Maria în timp ce înteţea focul. Cel mai important element sau secret, cum îi place ei să spună, e căldura. Ca „maiaua”, adică plămădeala, să dospească aşa cum trebuie, în încăpere trebuie să fie foarte cald. De asemenea, se frământă „până când transpiri”. Doamna Maria este vestită în zonă pentru cozonacii tradiţionali pe care îi pregăteşte de sărbători.
Anul acesta, de Paşte, pregăteşte cozonaci pentru sora unei prietene care se află în Irlanda. Dacă în anii trecuţi pregătea specialităţi în cuptorul tradiţional doar pentru rude, de această dată cozonacii ei pleacă direct în Irlanda. Românii plecaţi peste hotare tânjesc după gustul sărbătorilor în familie, iar doamna Maria le mai alină dorul cu vestiţii ei cozonaci cu nucă.
În bucătăria mică din Rebrișoara se lucrează cu drag şi spor. Doamna Maria foloseşte ustensile moştenite de la femeile din familie. „Lopata” pe care o foloseşte să scoată cozonacii rumeni din cuptor poartă urmele bunicii şi a mamei sale. În bucătăria înţesată de ingrediente se simte un puternic miros de „acasă” care va fi ambalat frumos și transportat cu autocarul, iar mai apoi cu vaporul până va ajunge în Irlanda.
Secretul gustului după ce cozonacii călătoresc din Rebrişoara până în Irlanda stă, culmea, în tehnologia modernă. Cu condiţia să fie consumate imediat, doamna Maria recomandă ca feliile de cozonac să fie încălzite puţin în cuptorul cu microunde. Poate că nu vor avea acelaşi gust ca atunci când cozonacii sunt proaspăt scoşi din „cuptior”, dar, cu siguranţă, românii aflaţi departe vor retrăi gustul unic din casa bunicii, plin de amintiri frumoase.