Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  94 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Cum ajung cozonacii tradiționali de Paşte din Rebrişoara direct în Irlanda

28/04/2016 10:24:30 Ana ȘTEFĂNEL  
Maria Acu, o fostă învăţătoare din Rebrişoara, este specialistă în tradiţii culinare și renumită în toată zona pentru bunătățile tradiționale pe care le face după rețete vechi, moștenite de la mama și bunica. VEZI cum ajung cozonacii din Rebrişoara pe o masă de Paşte în Irlanda:

Paştele are gust de cozonac, asta o ştim cu toţii. Însă, puţine sunt gospodinele care mai folosesc „cuptiorul” tradiţional sau reţete condimentate cu secrete din bătrâni. Dintre puţinele „socăciţe” care mai respectă tradiţiile din moşi-strămoşi, noi am ales-o pe Maria Acu să ne împărtăşească secrete din bucătărie, dar şi obiceiuri din vremuri trecute.

„Nimic ce-i  în aragaz nu-i ca din cuptor. E cuptor pe lemne, are alt gust”, ne-a spus doamna Maria în timp ce înteţea focul. Cel mai important element sau secret, cum îi place ei să spună, e căldura. Ca „maiaua”, adică plămădeala, să dospească aşa cum trebuie, în încăpere trebuie să fie foarte cald. De asemenea, se frământă „până când transpiri”. Doamna Maria este vestită în zonă pentru cozonacii tradiţionali pe care îi pregăteşte de sărbători.

Anul acesta, de Paşte, pregăteşte cozonaci pentru sora unei prietene care se află în Irlanda. Dacă în anii trecuţi pregătea specialităţi în cuptorul tradiţional doar pentru rude, de această dată cozonacii ei pleacă direct în Irlanda. Românii plecaţi peste hotare tânjesc după gustul sărbătorilor în familie, iar doamna Maria le mai alină dorul cu vestiţii ei cozonaci cu nucă.

În bucătăria mică din Rebrișoara se lucrează cu drag şi spor. Doamna Maria foloseşte ustensile moştenite de la femeile din familie. „Lopata” pe care o foloseşte să scoată cozonacii rumeni din cuptor poartă urmele bunicii şi a mamei sale. În bucătăria înţesată de ingrediente se simte un puternic miros de „acasă” care va fi ambalat frumos și  transportat cu autocarul, iar mai apoi cu vaporul până va ajunge în Irlanda.

Secretul gustului după ce cozonacii călătoresc din Rebrişoara până în Irlanda stă, culmea, în tehnologia modernă. Cu condiţia să fie consumate imediat, doamna Maria recomandă ca feliile de cozonac să fie încălzite puţin în cuptorul cu microunde. Poate că nu vor avea acelaşi gust ca atunci când cozonacii sunt proaspăt scoşi din „cuptior”, dar, cu siguranţă, românii aflaţi departe vor retrăi gustul unic din casa bunicii, plin de amintiri frumoase.

2859 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro