O polițistă de la Secția 4 Poliție Rurală Beclean a revoluționat Codul Rutier. Aceasta i-a luat unui șofer permisul de conducere și cu actul în mână i-a dat amendă omului că nu are permisul la el.
În data de 28 august, un șofer din Bistrița, care conducea o autoutilitară de tractări auto, în timp ce se deplasa spre locul unui accident pe DN17, pe raza localității Șintereag, pentru a prelua un autoturism avariat, a zgâriat o mașină care aștepta în coloană.
Șoferul autoutilitarei i-a spus celuilalt conducător auto că merge să ridice o mașină avariată și se întoarce să se înțeleagă, rugându-l să îl aștepte într-o parcare din apropiere. Șoferul păgubit nu a înțeles despre ce parcare este vorba, așteptându-l în localitatea vecină. După vreo oră, șoferul autoutilitarei a reușit să-l găsească pe celălalt conducător auto.
Conducătorul auto cu mașina zgâriată, văzând că șoferul autoutilitarei întârzie a sunat la poliție și a spus că acesta a fugit de la locul accidentului. Odată ce s-au găsit, cei doi șoferi au vrut să rezolve situația amiabil, fără implicarea poliției, care deja ajunsese la fața locului.
Echipajul de la Secția 4 Poliție Rurală ar fi refuzat să-i lase pe cei doi să facă o înțelegere amiabilă. Mai mult, agenta ajunsă la fața locului i-a luat permisul șoferului, pe motiv că ar fi depășit o coloană.
„A venit poliția și le-am zis agenților: lăsați-mă să mă înțeleg cu omul, dar ei nici n-au vrut să audă. Omul din cealaltă mașină le-a spus polițiștilor că am depășit coloana de mașini și polițiștii fără nicio altă dovadă, alt martor, fără să meargă măcar la locul accidentului mi-au luat permisul, doar pe spusele celuilalt. Agenta a vrut chiar să-mi pună cătușele, m-au dus la secție cu girofarurile pornite de zici că am omorât pe cineva. Celălalt șofer a fost de acord cu amiabila, am și început să o scriem, dar nu ne-a mai lăsat poliția. Pe om l-am despăgubit deja pentru pagubă”, povestește șoferul pățit.
La secție, polițista în cauză i-a solicitat toate documentele autoutilitarei și ale sale. Șoferul s-ar fi conformat și i-a dat permisul de conducere, certificatul de înmatriculare, buletinul și asigurarea mașinii. Cu ele în mână, polițista, pe același proces verbal, i-ar fi dat șoferului amendă pentru că nu avea asupra sa permisul, certificatul de înmatriculare și buletinul.
„A condus autoutilitara marca Mercedes cu nr. de înmatriculare…. și a depășit o coloană de autovehicule aflate în așteptare într-un sector de drum unde se lucrează și a colizionat auto marca Opel cu numărul ...(Germania), care era oprit în coloană, producându-i avarii și nu avea asupra sa permisul și certificatul de înmatriculare și cartea de identitate”, a scris aceasta în procesul verbal întocmit.
Șoferul s-a ales fără permis, acesta fiindu-i suspendat pentru 60 de zile și cu două amenzi, a câte 870 de lei fiecare (în total 1.740 de lei). Acesta a contestat deja în instanță amenda, considerând un abuz ceea ce a făcut agenta care, deși are atribuții de rutieră, nu este specializată pe Cod Rutier.
„Dacă eu mă înțelegeam cu omul, care mai era rolul poliției acolo? Poliția intervine când nu se mai înțeleg doi oameni. Eu am două milioane de kilometri făcuți, l-am zgâriat pe unul și mi-au luat permisul. Am permis de aproape 19 ani și nu am avut niciun accident. Eu depind de permisul ăsta”, completează șoferul.
Contactat pentru un punct de vedere, Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud lasă totul pe mâna justiției:
„Orice șofer nemulțumit de un proces verbal poate să-l conteste în termen de 15 zile. Judecătoria Beclean este singura competentă să decidă dacă procesul verbal a fost întocmit corespunzător”, a declarat Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.
Agenta care a și semnat procesul verbal lucrează la Secția 4 Poliție Rurală Beclean. Aceasta are 22 de ani și a fost încadrată din sursă externă în 2016, având experiență în poliție de mai puțin de un an și jumătate.