Orașul academicienilor continuă să ofere oameni performanți, care par să facă tot posibilul să îmbunătățească lumea în care trăim. Un IT-ist năsăudean de doar 25 de ani a pus la punct, de curând, primul sistem de operare românesc.
Are doar 25 de ani, este IT-ist și se trage din Năsăud. Este Ștefan Brândușă, un tânăr care s-a arătat fascinat de Linux încă din școala generală. De câțiva ani buni încearcă să ducă această pasiune mai departe, lucrând la o versiune proprie de Linux, practic primul sistem de operare made in România.
Ștefan a urmat cursurile Topografiei din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, însă lucrează ca IT-ist. Încă din timpul facultății, năsăudeanul a fost recrutat de faimoasa corporație HP, unde lucrează și în prezent ca administrator de servere, developer și programator.
Deși muncea și urma și o facultate la zi, năsăudeanul și-a făcut timp pentru dezvoltarea unui sistem de operare unic în România. Acesta practic s-a desprins în două: Kogaion, care este dedicat utilizatorului de rând și Argent, orientat către servere, cloud management, data centers și securitate informatică.
„Am început în 2010-2011 să scriu schițele, singur. Pe parcursul dezvoltării, mi s-au alăturat și alți oameni din domeniu. Momentan, suntem trei oameni care dezvoltă constant sistemele de operare: eu, un om din Dobrogea și altul din Galați”, explică Ștefan.
Kogaionul poate să înlocuiască cu succes Windowsul, fiind chiar mai simplu de utilizat ca acesta, asigură dezvoltatorul său, iar Argent vine în sprijinul administrației publice, fie că este vorba despre zona fiscală, de servicii sau chiar armată.
„Nici nu știu cum să explic de unde am interesul acesta pentru dezvoltare și muncă. Cred că de la părinți. Încă de mic am avut pasiunea pentru ceva care să merite. Ideea de programare a venit practic dintr-o identificare a nevoilor societății românești, dar și a celorlalte din lume în această zonă”, spune cu încredere IT-istul.
Printre avantajele aduse de cele două sisteme de operare dezvoltate se numără lipsa virușilor, securitate în plus și susținerea tehnică în limba română. De asemenea, securitatea este garantată de faptul că virușii încă nu pot să interpreteze un sistem nou de operare.
Cinci ani a muncit Ștefan la acest sistem de operare
Ștefan a muncit constant încă din anul 2010 la acest sistem de operare. Spune că și-a permit sporadic câte o pauză de maxim două săptămâni. Proiectul a fost primit însă cu foarte mult entuziasm.
„Am fost nevoiți să refacem constant, să adăugăm cât se poate de mult, să refacem, să restructurăm”, recunoaște năsăudeanul.
În primii ani de la debutul proiectului, Ștefan petrecea și câte 5-6 ore pe zi muncind la acest proiect. Acum, mai e nevoie doar de o oră zilnic, asta deși sistemele de operare sunt dezvoltate în permanență.
Zilnic, cam 50 de persoane descarcă programele asociate celor două sisteme de operare. Până acum, unele instituții publice deja și-au arătat interesul pentru aceste sisteme de operare.
Este vorba despre un liceu din Galați, dar și de reprezentanții Bibliotecii Naționale, care spun că și-ar dori să implementeze Argent în administrație și Kogaion la nivel de utilizator și consumator de carte.
Ce planuri are Ștefan pentru următorii ani? Ei bine, la această întrebare ne răspunde chiar el: „În cinci ani, să zicem, Argentul l-aș vedea în administrația publică, la toate nivelele. Ar reprezenta o economie de peste 5 milioane de euro, bani dați degeaba de instituții doar pentru licențele Windows, care încă nu a rezolvat problema virușilor. În Argent văd un succes internațional”.
Foto: Arhivă Personală