Grupa Fluturaşilor din Grădiniţa cu Program Săptămânal „Dumbrava minunată” din Bistriţa, împreună cu educatoarele Rodica Milăşan şi Margareta Sava au parcurs, în perioada lunilor septembrie, octombrie şi noiembrie proiectul intitulat „Culori şi miresme de toamnă”.
Toamna este anotimpul în care educaţia senzorială a copiilor poate fi realizată într-o atmosferă de poveste, joc şi mişcare, în care imaginaţia copiilor nu are margini. Copiii sunt puşi în situaţia de a mirosi fructele, de a admira coloritul variat al frunzelor, de a auzi foşnetul acestora, de a gusta din bunătăţile pământului.
În acest răstimp, copiii şi-au consolidat deprinderi de a explora lumea înconjurătoare utilizând mijloace diferite, şi-au însuşit cunoştinţe referitoare la fructe şi legume, şi-au exersat deprinderile practice şi artistico-plastice, şi-au format deprinderi igienico-sanitare.
Toate acestea au fost realizate prin jocuri şi activităţi apropiate de stilurişe şi nevoile de învăţare ale copiilor şi utilizând strategii în care actorul principal a fost copilul.
Părinţii au venit în ajutorul nostru şi al copiilor de fiecare dată cu materiale atractive, cărţi şi albume, în vederea dobândirii unor componente care să le asigure utilizarea cunoştinţelor şi abilităţilor în diferite situaţii.
În cadrul etapei de evaluare şi de culegere a „roadelor” învăţate, copiii au pregătit o piesă de teatru de umbre după povestea intitulată „Povestea frunzei năzdrăvane” în care copiii au mânuit siluetele personajelor după un paravan luminat de un videoproiector, în timp ce educatoarea lectura povestea. Copiii au fost deosebit de încântaţi de postura lor de „păpuşari” iar părinţii au apreciat munca prichindeilor prin aplauze călduroase.
Nu au lipsit cântecele şi poeziile specifice toamnei, jocurile pe degete şi, bineînţeles, munca pe ateliere în care copiii alături de părinţi au avut de confecţionat „cel mai frumos dovleac”.
Atmosfera a fost plăcută şi destinsă iar la finalul activităţilor copiii au degustat din prăjiturile pregătite acasă de mămici, dulciuri ce au avut şi ele în compoziţie fructe de toamnă, după care au plecat spre casele lor cu dovleacul în mână.
Tot dulce a fost şi clipa de răgaz pe care ne-am permis-o după ce sala de grupă a rămas goală iar noi, educatoarele, am putut spune „Da! A fost o activitate frumoasă, părinţii au fost încântaţi, copiilor le-a plăcut iar noi suntem mulţumite!” Ce credeţi că facem mai departe? Da, aţi ghicit! Ne pregătim pentru iarnă cu alte surprize!
Director, prof. Margareta Sava