Doi aventurieri au luat la pas preț de o lună litoralul românesc. Au parcurs peste 200 de kilometri cu rucsaci de 20 de kilograme prin soare, stufăriș, scoici, apă, nisip și vânt.
Aventura a fost documentată ca la carte, cu notițe, 40 de ore de filmare și mii de fotografii. Printre protagoniștii acestei aventuri savuroase s-a numărat și regizorul bistrițean Vlad Petri.
La scurt timp după ce a făcut senzație la Premiile Gopo cu documentarul „București, unde ești?”, cu care a reușit să câștige premiul cel mare pentru cel mai bun film de debut, regizorul bistrițean Vlad Petri avea să ne uimească cu o călătorie inedită la malul mării.
Bistrițeanul, alături de Vlad Ursulean au luat la pas litoralul Mării Negre. Ce înseamnă asta? Ei bine, înseamnă peste 200 de kilometri parcurși cu rucsaci de 20 de kilograme prin soare, stufăriș, nisip, apă, vânt și scoici, după cum spune și Vlad Ursulean într-un post pe Facebook în care anunță faptul că aventura lor care s-a întins pe mai bine de o lună a luat sfârșit.
„Călătoria a început ca o idee creață, dar pe drum a prins sens și consistență. Natura se împletea cu oamenii, iar noi am reușit să ne integrăm în tabloul ăsta printr-un efort fizic, mental și emoțional. Am strâns 40 de ore de filmare, 5000 de poze și zeci de pagini de notițe – vestigiile unei lumi fabuloase și o cronică a întregului litoral”, precizează Vlad Ursulean pe pagina sa de Facebook.
Întreaga călătorie cu bune și cu rele a fost împărtășită într-un jurnal virtual, care a fost citit cu sufletul la gură de către prietenii celor doi. Astfel, despre Gura Portiței, cei doi aventuriei spun că este „o mica stațiune „rustică” de lux, cu monopol pe servicii”.
Mamaia este văzută de către cei doi ca „locul mainstream de petrecere, cu multă spoială ca să jumulească de bani cocalarii”, în timp ce Eforie Nord este descris ca un bâlci jerpelit de anii `90. Costinești oferă „tămbălău cu manele pentru tineri săraci”, în timp ce Vama Veche este locul de petrecere alternativ, care „a capitalizat sălbăticia hipiotă până când a ajuns a doua mare stațiune de pe litoral”.
Printre critici s-au strecurat și câteva laude. Cei doi au cuvinte de laudă pentru Eforie Sud, pe care o descriu ca o frumoasă stațiune de munte, care are deschidere la mare, dar și pentru Tuzla, despre care spun că este „o Vamă Veche gata salvată, mai frumoasă ca originalul”. Olimpul este descris ca „un loc foarte mișto pentru familiștii middle-class: curat, înverzit, program artistic”.