Chiar dacă proiectul privind majorarea chiriilor celor care locuiesc în apartamentele construite prin ANL a fost respins pentru a doua oară, cei peste 600 de chiriași plătesc, de la 1 septembrie, chiriile majorate. Cei care le plătesc… pentru că mai mult de 60 la sută dintre aceștia „au uitat” să treacă pe la casieriile municipalității.
De la 1 septembrie, chiar și fără acordul aleșilor de la municipiu, chiriile pentru cei care locuiesc într-un apartament construit prin ANL au fost triplate. Ultimele modificări ale Guvernului au obligat administrațiile locale să mărească semnificativ chiriile celor care locuiesc în apartamente ANL și care până acum nu au făcut demersurile pentru cumpărarea acestora.
Și consilierii locali ar fi trebuit să își dea acceptul, formal, asupra aprobării de majorare a chiriilor, însă consilierii municipali au refuzat, pentru a doua oară, să respecte hotărârile impuse de Guvern.
Proiectul privind majorarea chiriilor la blocurile ANL a fost respins deoarece consilierii nu sunt de acord cu noile valori ale acestora, însă Primăria Bistrița, chiar și fără acordul Consiliului Local, a emis de la 1 septembrie de facturi majorate chiriașilor.
Guvernul a stabilit creșterea chiriilor la apartamentele construite prin ANL după ce a constatat că la nivelul întregii țări tinerii care au primit o astfel de locuință refuză să o cumpere de la stat, preferând să rămână în continuare chiriași pe sume modice.
Hotărârea de Guvern privind creșterea chiriilor a fost, însă obligatorie de pus în aplicare, așa că Direcția de Patrimoniu a Primăriei municipiul Bistrița i-a anunțat pe chiriași că din 1 septembrie chiriile se majorează conform legii.
Cea mai mare chirie care va fi percepută de la 1 septembrie este de 493 lei/lună și o va plăti o familie care locuiește într-un bloc ANL de la Viișoara, familie care până la data de 1 septembrie a plătit doar 134 de lei. Locatarii blocului din Subcetate vor plăti maxim 432 de lei, cei de pe bulevardul Decebal 429 de lei, chiriașii de pe strada Tiberiu Brediceanu au chirii maxime care vor ajunge până la 382 lei, iar cei care locuiesc în blocurile ANL de pe strada Zefirului vor scoate din buzunare 331 de lei.
Noile sume au fost calculate conform normelor elaborate de Agenția Națională a Locuințelor și adoptate de Guvernul României, în funcție de venitul fiecărei familii.
La calculul chiriei s-a ținut cont inclusiv de vârsta titularului de contract care influențează valoarea noii chirii.
Rămâne de văzut însă câți dintre chiriașii ANL vor trece și pe la casieriile Primăriei municipiului Bistrița să le plătească, municipalitatea fiind obligată de la 1 octombrie să vireze o parte din chirie în contul Agenției Naționale a Locuinței pentru recuperarea investiției făcute la Bistrița și construirea de locuințe noi pentru tineri.
La Bistrița au fost construite prin ANL 635 de locuințe, alte 138 fiind în execuție.
La finalul anului, în evidențele municipalității existau 386 de chiriași ANL care nu și-au plătit datoriile, chirii care depășeau un milion de lei.