Nu mai puțin de șapte procese are Consiliul Județean Bistrița-Năsăud la Curtea de Apel Cluj, cu firmele care au fost nemulțumite de rezultatele în urma licitației pentru Poarta Transilvaniei. Sunt și vești bune: astăzi are loc vizita în teren!
„Suntem în linie dreaptă cu Poarta Transilvaniei. Sperăm ca până în 15 mai să avem contractul de finanțare. Am terminat la CNSC, toate contestațiile depuse de asocierile de companii în urma raportului de procedură din decembrie au fost respinse, dar mai avem alte șapte contestații la Curtea de Apel. Din ceea ce estimează colegii mei juriști, undeva în iunie-iulie, înainte de vacanța judecătorească să se finalizeze și povestea aceasta. Sunt încrezător că în vara aceasta putem da ordin de începere a lucrărilor”, a spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan în conferința de presă de ieri, prilej cu care a anunțat că astăzi se efectuează vizita în teren pentru acest proiect.
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a scos la licitație primele patru tronsoane din cele șase existente, lungimea totală a tronsoanelor scoase la licitație fiind de 55,1 km. Pentru aceste patru tronsoane investiția este estimată la 35 de milioane de euro + TVA, trei dintre ele urmând să fie realizate cu fonduri europene. Drumul Poarta Transilvaniei va avea o lățime cuprinsă între 4 și 6 m, se vor realiza și 8,3 km de trotuare, 12,8 km de piste pentru bicicliști și 42 de stații de transport public cu alveole. Prin acest proiect vor fi amenajate și 7 poduri noi.
În urma procedurii de achiziție, au fost depuse pentru primul lot - Mureșenii Bârgăului (DN17) - Lac Colibița - Colibița, nu mai puțin de 13 oferte din partea a 61 de operatori economici.
Pentru al doilea lot, Lac Colibița - Bistrița Bârgăului (DN17) au intrat în cursă 20 asocieri cu 103 operatori economici.
Pentru lotul trei, (DN17) Josenii Bârgăului - Strâmba - Ilva Mică sunt depuse 17 oferte din partea a 110 operatori economici, iar pentru lotul patru - Ilva Mică (DN17D) - Poiana Ilvei - Măgura Ilvei există 18 ofertanți, respectiv 104 firme.
Timp de un an au fost analizate oferte și în luna decembrie a anului trecut CJ a anunțat câștigătorii. Nemulțumiții au contestat decizia CJ la CNSC, însă nu au avut câștig de cauză așa că s-au adresat instanței de judecată.
După vizita în teren de astăzi pe care o fac reprezentanții finanțatorului se poate trece la următorul pas – semnarea contractului de finanțare, iar în vara aceasta ar putea începe lucrările pentru reabilitarea unuia dintre cele mai importante drumuri din Bistrița-Năsăud – Poarta Transilvaniei care are peste 80 de kilometri și leagă Colibița de Pasul Rotunda pe Valea Ilvelor.