Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  72 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Cu puţin noroc, bistriţenii pot să-şi întocmească arborele genealogic în 5 zile

04/01/2013 10:55:36 Ioana BRADEA  
Cine au fost strămoşii voştri, cu ce se ocupau sau unde locuiau? Iată câteva întrebări la care puteţi afla răspunsul dând o raită pe la Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale: aici puteţi să vă întocmiţi singuri şi gratuit arborele genealogic al familiei. Dar nu e chiar atât de simplu pe cât pare. Operaţiunea necesită multă tenacitate şi răbdare.

În sala de studiu a Direcţiei judeţene Bistriţa-Năsăud a Arhivelor Naţionale, pasionaţii de istorie pot să se înhame la întocmirea propriului arbore genealogic. Sau al altei persoane, dacă vă interesează, însă în acest caz, din raţiuni de protecţie a intimităţii, informaţiile care pot fi furnizate nu pot fi mai vechi de 100 de ani.

În cazul propriului arbore genealogic, se pot obţine o mulţime de date din vechile registre parohiale de stare civilă. „Aceste registre parohiale ne oferă informaţii despre diferitele personalităţi sau oameni simpli – din anii 1698 - 1700 şi până în anii 1895 - 1900. Din 1907 se introduce oficial obligativitatea ca şi primăriile să înregistreze naşterile, decesele şi căsătoriile” precizează Adrian Onofreiu, consilier în cadrul Direcţiei judeţene a Arhivelor Naţionale.

„Cam un sfert din cei care frecventează Sala de Studiu a Arhivelor vin să-şi facă arborele genealogic. Am avut mulţi oaspeţi din străinătate, în prealabil saşi care au dorit să facă cercetări asupra personalităţilor din familia lor” precizează arhivistul Dana Văran, subliniind însă că acest demers necesită multă răbdare şi tenacitate.

„Înainte de 1850, de pildă, se scria cu litere chirilice, destul de dificil de descifrat pentru un cititor al zilelor noastre” mai spune Dana Văran.

În cel mai fericit caz, dacă membrii familiei au locuit în acelaşi oraş şi dacă nu au fost nevoiţi să se mute în altă parte – arborele genealogic al unei familii se poate „construi” în 5 - 6 zile de studiu iar informaţiile pot ajunge chiar şi până în anii 1750.

În oficiile parohiale unii preoţi obişnuiau să treacă şi informaţii referitoare la rolul unei persoane în comunitate, profesia sau şcolile urmate – atunci când era vorba de câte o personalitate marcantă a comunităţii.

„Ca surse de informare pot fi folosite şi memoriile, jurnalele, amintirile, presa Transilvaniei sau chiar conscripţiile feudale: periodic, nobilii feudali ai judeţului îşi înregistrau şi numărau servitorii. În 1750, de pildă, s-a făcut o asemenea conscripţie generală în care sunt pomeniţi, însă, doar capii de familie şi copiii de sex masculin” mai spune Dana Văran, adăugând că în cazul acestor documente partea feminină a familiei se pierde în negura timpurilor. „Femeile erau trecute în conscripţii doar dacă deveneau văduve şi capi de familie în locul bărbaţilor lor morţi, însă aşa ceva se întâmpla foarte rar” adaugă arhivistul.

11660 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro