„Debordezi de cultură, artă și frumos!” i s-a dresat primarul Ovidiu Crețu directorului Dorel Cosma, managerul Centrului Cultural Municipal. „Dacă Bistrița ar depune vreodată cererea pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, acesta ar fi elementul de bază: un festival internațional de folclor precum Nunta Zamfirei!”
Pe bine-cunoscutele și îndrăgitele acorduri ale șlagărului „Party in Transilvania”, devenit imn al festivalului Nunta Zamfirei și adaptat cu stil pentru Bistrița („Festival la Bistrița / Cum nu e la nimeneaaa...”) – a început cea de-a XIX-a ediție a maratonului de folclor care se va derula în Bistrița în zilele care urmează.
De altfel, însuși Dorel Cosma, directorul Centrului Municipal Cultural, a fredonat, în deschiderea oficială a evenimentului – minunatele versuri ale imnului, îndemnându-i și pe bistrițenii sosiți cu miile în centrul orașului să cânte și să se bucure: „Bistrița este în aceste zile capitala mondială a folclorului! Bistrița salută Europa! Bistrița salută lumea întreagă! Pentru pace și prietenie în lumea întreagă – un salut călduros de la Bistrița!” a exclamat Dorel Cosma, în aplauzele și uralele celor prezenți pe pietonalul Liviu Rebreanu.
După care, în fața scenei s-a derulat un scurt moment muzical coregrafic conceput de echipa Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc” din Bistrița: o camionetă „costumată” în macheta Bisericii Evanghelice (amintind a car alegoric utilizat la precendenta ediție a festivalului) a trecut lent prin fața scenei, avându-i în componență pe cei trei soliști ai trupei Distinto și câteva perechi de dansatori îmbrăcați în portul popular tradițional.
Camioneta s-a oprit în dreptul scenei iar băieții de la Distinto au intonat, plini de emoție, imnul de stat al României. Cu mâna pe piept l-a intonat și primarul Ovidiu Crețu, și – alături de el – și bistrițenii prezenți pe pietonal, unii dintre ei chiar cu lacrimi în ochi. S-a intonat apoi și imnul Europei, iar după retragerea camionetei – totul a culminat cu o spectaculoasă salbă de artificii care a stârnit aplauzele tuturor.
„Bine ați venit la nuntă!” a salutat și primarul Ovidiu Crețu publicul, subliniind importanța unui asemenea eveniment și eforturile pe care municipalitatea le face pentru a oferi pe parcursul întregului an, prin evenimentele organizate – diverse piese din tezaurul cultural al lumii. „Dacă Bistrița ar depune vreodată cererea pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, acesta ar fi elementul de bază: un festival internațional de folclor precum Nunta Zamfirei!” a remarcat Ovidiu Crețu, felicitându-l pe autorul și creatorul acestui festival unic.
Pe scenă a urcat apoi Orchestra profesionistă Filarmonica din Bistrița a Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc” din Bistrița, care, sub bagheta dirijorului Ioan Lazăr a încântat publicul cu scurte momente muzicale din repertoriul universal.
Și cei de la Distinto care au urcat apoi pe scenă au fost primiți cu aplauze înfocate, interpretând, antrenant și ritmat, pe gustul tuturor - melodii celebre din folclorul rusesc, spaniol, italian și românesc.
Puțin după ora 21.00, a început prezentarea formațiilor folclorice invitate la această ediție - cu un impresionant dans tradițional susținut de peste 30 de dansatori ai formațiilor reunite - Balada și Cununa de pe Someș - care activează în cdrul Centrului Cultural Municipal din Bistrița. Seara s-a încheiat cu un spectacol folcloric susținut de fiecare dintre cele 9 formații invitate din Israel, Rusia, Serbia, Ungaria, Italia, Polonia, Egipt și Bulgaria.
De altfel, bistrițenii vor avea prilejul să-i cunoască pe dansatorii invitați la Bistrița - pentru că, începând de mâine, aceștia vor fi prezenți în diverse puncte ale orașului unde vor susține scurte momente de animație stradală.