Atenţie la ciupercile cumpărate de la piaţă! Pot fi foarte periculoase! Asta spun medicii care avertizează bistriţenii să fie foarte atenţi atunci când cumpără ciuperci aduse de culegători la piaţă. Cele otrăvitoare pot fi fatale dacă sunt consumate.
Ploile din ultima perioadă au fost ca o mană cerească pentru comercianţii ambulanţi care vin în Piaţa Decebal pentru a face un ban în plus. Cum sezonul fructelor de pădure s-a încheiat şi singurele „bunătăţi" care se mai vând sunt cătina şi măceşele, comercianţii au căutat marfă nouă. Au venit la piaţă cu hribi şi ciuperci.
Ieftine şi proaspete acestea atrag privirile cumpărătorilor, însă medicii nu le recomandă. Cele otrăvitoare sunt foarte periculoase, pot fi fatale dacă sunt consumate, iar intoxicaţia cu ciuperci evoluează şi se manifestă la scurt timp după ce au fost mâncate.
O găleată cu hribi sau ciuperci poate fi cumpărată de la piaţă chiar şi cu 10 lei, însă nu toţi bistriţenii sunt încrezători şi au curajul să cumpere.
„Arată bine, dar mi-e frică. Dacă între ele e una singură otrăvitoare poţi să mori. Sunt la magazin destule ciuperci, nu cumpăr de aici", ne-a povestit o femeie care îşi făcea cumpărăturile la piaţă.
Specialiştii le recomandă celor care au consumat ciuperci şi încep să se simtă rău să ceară de urgenţă ajutor medical pentru că riscurile la care se expun dacă au consumat ciuperci otrăvitoare sunt foarte mari.