Focare de infecţie pline de gunoaie şi mâncate de igrasie şi infiltraţii! Asta se poate spune despre fostele puncte termice pe care de ani de zile Primăria promite să le reabiliteze. An de an se alocă bani pentru planuri pe hârtie care însă nu s-au concretizat în niciun fel.
Primăria a luptat în instanţă cu lichidatori al Proditermului pentru a câştiga fostele puncte termice din oraş, iar din 32 câte existau, 25 au ajuns în proprietatea municipalităţii în anul 2011. Încă de pe atunci, autorităţile locale vorbeau despre modernizare şi valorificare, însă deşi au trecut cinci ani deja, tot la stadiul de vorbe şi planuri sunt.
În fiecare an, din bugetul local s-au alocat bani pentru proiecte tehnice, avize, autorizaţii şi alte hârtii pe care municipalitatea spunea că le va folosi pentru a reabilita fostele puncte termice. Bazine de înot, grădiniţe, centru de afaceri, centru de zi pentru vârstnici sau spaţii de joacă pentru copii erau o parte dintre obiectivele promise a fi construite în fostele puncte termice, însă până astăzi niciunul dintre planuri nu a fost concretizat.
În acest an Primăria Bistriţa a rezervat 224.000 de lei pentru studii, proiecte, avize şi autorizaţii ce vor fi folosite la cinci dintre punctele termice. Cei mai mulţi bani au fost rezervaţi pentru fostul punct termic aflat pe strada Trandafirilor: 72.000 de lei. Acolo ar urma să fie amenajat un centru multifuncţional pentru activităţi sociale. Cu 49.000 de lei ar trebui făcute hârtii şi planuri scrise pentru fostul punct termic de pe strada Nicolae Bălcescu, unde ar urma să fie amenajat un centru de promovare pentru energia regenerabilă.
Câte 45.000 şi respectiv 40.000 de lei au fost rezervaţi pentru punctele termice pe de Cireşului – bazin de înot didactic – şi cel de pe Castanului – grădiniţă. Suma cea mai mică a fost alocată pentru fostul punct termic de pe strada Gării – 18.000 de lei – unde potrivit planurilor ar urma să fie amenajat un centru multifuncţional pentru activităţi sociale.
Cât despre costurile totale pentru punerea în practică a acestor idei deocamdată municipalitatea nu a anunţat nimic. Probabil studiile de fezabilitate ar urma să stabilească la ce valoare se ridică reabilitarea fostelor puncte termice şi mai apoi amenajările ce ar urma să fie făcute acolo.
Având în vedere cum au decurs lucrurile până acum s-ar putea ca până reuşeşte municipalitatea să finalizeze partea de hârţogărie să nu mai aibă punctele termice care au ajuns adevărate ruine, iar unele dintre ele stau să cadă.