În baza proiectului privind împărțirea banilor către primăriile din județ, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a repartizat Primăriei orașului Năsăud, suma de 700.000 de lei. Banii vor fi folosiți pentru cofinanțarea proiectului de reabilitare a Casei de Cultură “Liviu Rebreanu”.
Construită în anii ’60, clădirea Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” din orașul Năsăud a intrat pentru prima dată în reparații capitale, în decursul lunii august 2012. Deși reabilitarea imobilului trebuia finalizată în vara anului trecut, acest lucru nu a fost posibil din lipsă de fonduri de la bugetul local. Conform proiectului întocmit, modernizare clădirii presupune schimbarea șarpantei și învelitorii, refacerea anvelopei clădirii, înlocuirea tâmplăriei interioare și exterioare, refacerea instalațiilor interioare (electrice, termice și sanitare), dotarea scenei cu instalaţii specifice și montarea unui mobilier nou pentru sala de spectacole.
Până acum au fost realizate lucrările exterioare, urmând ca în decurs de câteva luni să se finalizeze și interiorul Casei de Cultură. Inițial, investiția a fost estimată la 2,9 milioane de lei, însă treptat valoarea s-a modificat, renunțându-se la mansardare. Suma finală stabilită a ajuns la 1,8 milioane de lei, din care 52% este finanțare asigurată de Compania Națională de Investiții, restul de 48 % fiind cofinanțare de la bugetul propriu al orașului Năsăud.
“Consiliul Județean Bistrița – Năsăud ne-a repartizat suma de 700.000 de lei. Acești bani îi vom folosi doar pentru plata cofinanțării proiectului de reabilitare a Casei de Cultură Liviu Rebreanu, cofinanțare care ajunge la 850.000 de lei. Sigur că ne dorim ca până cel târziu în vară acest obiectiv să fie finalizat”, a declarat pentru Bistriteanul.ro, primarul orașului Năsăud, Mircea Romocea.
Lucrările de reabilitare capitală a Casei de Cultură “Liviu Rebreanu”din Năsăud se derulează prin intermediul Programului prioritar naţional pentru reabilitarea, modernizarea infrastructurii culturale şi dotarea aşezămintelor culturale din mediul mic urban, susținut de Ministerul Culturii şi Cultelor, împreună cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor prin Compania Naţională de Investiţii (CNI). Execuţia lucrărilor este asigurată de societatea Indcon SRL din Bistriţa, firma care a câștigat licitația.