Municipalitatea a comandat la sfârșitul anului trecut un studiu care să arate ce cantitate de gunoi este depozitată în realitate în groapa provizorie de gunoi din Zăvoaie, la marginea Bistriței. Rezultatele au venit abia acum, iar cifrele arată că este cu 50 la sută mai mult decât se știa că a fost depozitat acolo.
De ani de zile municipalitatea încearcă să scape de deșeurile istorice depozitate provizoriu în zona Zăvoaie, lângă fosta groapă de gunoi de la marginea Bistriței. Deșeurile bistrițenilor au fost depozitate provizoriu aici, după închiderea gropii de gunoi a orașului și până la deschiderea celei ecologice de la Tărpiu.
În total, în acte apare că aici au fost depozitate peste 30.000 de tone de gunoi însă, în realitate cantitatea este mai mare, din cauza ploilor și a pământului pe care autoritățile au fost nevoite să îl pună periodic pentru stabilizarea acestora.
Autoritățile de mediu au ajuns atunci la un compromis cu municipalitatea, lăsând Primăria Bistrița să depoziteze aici gunoiul și apoi să îl mute la Tărpiu.
Când a fost gata depozitul de la Tărpiu, cu greu s-a ajuns la o înțelegere între Primăria Bistrița și operatorul de salubritate, cearta fiind pe prețul de depozitare. Într-un final, spre sfârșitul anului trecut a început transportul celor 30.000 de tone de gunoi, pe care compania Vitalia este obligată să îl mute gratuit.
Între timp, autoritățile au comandat un studiu pentru a vedea cât gunoi există în realitate în această zonă. Rezultatele au venit zilele trecute.
„Studiul pentru deșeuri este încheiat. Firma a apreciat că aici există în total 31.000 de metri cubi de deșeuri. Dacă mergem cu 1,5 tone la metru cub ne rezultă undeva la 45.000 tone de deșeuri. La ora actuală sunt transportate din volumul acesta total, circa 20.000 de tone. Asta înseamnă că ne mai rămâne diferență de aproximativ 10.000 tone pe contractul cu Vitalia, ceea ce apreciez eu că se va întinde până undeva în luna aprilie. Noi între timp declanșăm procedurile pentru a licita transportul celorlalte deșeuri - maxim 15.000 de tone. Aici va trebui să mergem în continuare cu tariful actual de depozitare, dar transportul îl vom licita. Dacă Vitalia va dori să facă transportul, trebuie să participe la licitație și va trebui să dea prețuri corespunzătoare. Putem spune că anul acesta închidem lucrurile acolo complet", a declarat pentru Bistrițeanul.ro primarul Ovidiu Teodor Crețu.