Apariția anuarului competițiilor sportive din 2012 a dat prilejul directorului Direcției pentru Sport și Tineret, Florian Constantin și directorului CSM Bistrița, Adrian Moldovan, să organizeze o conferință la care a fost invitată toată presa județului nostru.
Gestionat de MTS, acest anuar a apărut de-abia acum pentru că reprezintă un document vast, bazat pe rezultatele tuturor competițiilor oficiale, naționale și internaționale, comunicate de federațiile de specialitate.
Cu satisfacție, primul care a vorbit a fost Adrian Moldovan. Un loc 15 din 382 de cluburi în toate competițiile naționale și internaționale, un loc 6 în competițiile internaționale (probe olimpice și neolimpice) din 141 de cluburi, un loc 5 din 45 de cluburi aflate în subordinea MTS, dar mai ales un loc 2 în probe olimpice pentru Clubul Sportiv Municipal Bistrița sunt motive de mândrie pentru actualul director.
” Mă mândresc cu aceste rezultate și cred că orice bistrițean ar trebui să o facă. Aceste clasări înseamnă foarte mult pentru orașul nostru, dar și pentru județ, și nu știu în ce domenii ne-am mai putea lăuda cu atâtea performanțe. Am avut 5 sportivi la Olimpiada de la Londra, care au reprezentat România și deopotrivă Bistrița Năsăud. Nu pot însă să nu remarc un lucru: banii sunt din ce în ce mai puțini și cred că ar trebui să se întâmple ceva. Cineva trebuie să vadă aceste rezultate, iar cei care se ocupă de gestionarea fondurilor (MTS) să încerce să susțină adevărata performanță. Nu putem fi băgate toate cluburile în aceeași oală, valoarea ar trebui să primeze. Bugetul MTS, mai mare anul acesta cu 12 %, ne dă speranțe că vom primi ceva mai mult, în condițiile în care în iulie – august va fi și o rectificare bugetară”, a declarat Adi Moldovan în cadrul acestei conferințe de presă.
Nici tonul directorului Florian Constantin nu a fost diferit. Ca județ, Bistrița-Năsăud a fost în 2012 în primele 15 – 16 locuri, iar la probe olimpice pe un onorant loc 6, în condițiile în care artele marțiale nu prea au cluburi la noi în județ iar aeromodelismul lipsește cu desăvârșire.
” În spatele acestor rezultate stă CSM-ul (90%), dar și LPS a contribuit la această clasare. Ca finanțare stăm prost, în condițiile în care avem doar 70 % din bugetul pe 2012, și acela destul de scăzut. Nu vreau să se înțeleagă că ne plângem, dar cineva trebuie să își dea seama de profesionalismul celor care se ocupă de sport la noi în județ și să îi susțină și financiar. Aici e un paradox, avem primele rezultate și avem ultimele bugete”, a spus printre multe cifre Florian Constantin.
Speranțele celor care conduc sportul bistrițean se leagă de rectificarea bugetară din această vară, și, indirect de noul ministru Gabi Sabo, bistrițeancă de origine, cea care și-a început fulminanta carieră în atletism chiar de la noi din județ.