Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  193 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Crudă și dureroasă soartă: 120 de poeme au fost pierdute. Sau, poate, furate...?!?

14/08/2014 20:23:22 Ioana BRADEA  
Un dramatic accident petrecut în destinul unui poet mai puțin cunoscut bistrițenilor a ieșit astă-seară la iveală! 120 de poezii au fost încredințate unui domn pentru a fi predate și publicate la o editură. Pe drum, însă, poeziile au dispărut! „Nu e cazul să fim foarte constipați la nivelul ideilor, și nici să fim prea festiviști...”

Eugen Iedean a cărui viață a fost marcată de trei pasiuni – cartea, femeile și pescuitul, din care i-au rămas acum doar două: cartea și pescuitul – și-a lansat astă-seară, la Sinagoga din Bistrița, cartea de debut care cuprinde 52 de poezii – recuperate, rescrise sau recompuse după cele 120 de poezii în mod fatal și meschin pierdute – acum 30 de ani – pe drum spre editura care ar fi trebuit să le publice...

Într-o atmosferă încărcată de emoție și nostalgie, despre volumul intitulat Cimitirul Florilor au vorbit directorul editurii Karuna – Tiberiu Ieremia, Menuț Maximinian, redactorul șef al cotidianului Răsunetul – dar și „părintele cosmopoeziei declarat la nivel internațional și mondial și totodată noul cetățean de onoare al Bistriței” (după cum l-a numit Tiberiu Ieremia) Alexandru Cristian Miloș – care a recunoscut deschis că el s-ar fi bucurat dacă își pierdea poeziile.

Pentru că toată viața am încercat, scriind, să scap de nemurire – căci fiind nemuritor, gândiți-vă câte facturi aș fi avut de plătit...! Nu e cazul să fim constipați la nivelul ideilor și nici să fim festiviști...! Fiecare om este ceea ce trebuie să fie, ceea ce este sau ce poate să fie, iar Eugen Iedean este Eugen Iedean. Se pare că noi, oamenii suntem un fel de dumnezei amnezici și din când în când noi – adică Menuț Maximinian, Tiberiu, eu sau Eugen Iedean – încercăm să ne trezim... Dacă tot suntem în preajma unei sărbători precum Sfânta Maria – să nu uităm că Iisus spunea „Purtați-vă ca niște fii de Dumnezei ce sunteți!” De aceea scrie și Eugen Iedean – pentru că încearcă cu disperare să se trezească din beția luciferică în care ne aflăm cu toții...” a mai spus Alexandru Cristian Miloș, adăugând, cu un oarecare regret, că foarte puțini oameni își mai doresc, în ziua de azi, nemurirea, iar printre cei puțini se află și poeții pentru că, nu-i așa, la început a fost cuvântul, iar Cuvântul a fost la Dumnezeu.

Și cine mai lucrează astăzi cu cuvântul? Scriitorii și poeții – adică locotenenții lui Dumnezeu... Iar cuvântul este purtător de energie cosmică, de forță și memorie... Mă bucur că Eugen Iedean a revenit printre nemuritori! Îl felicit pentru acest volum și îi doresc să continue în continuare... În „Cimitirul florilor” asistăm la un spectacol – chiar dacă ușor funebru, dar în care există și o înviere...” a remarcat Cristian Miloș.

Menuț Maximinian a subliniat și el că volumul are o copertă deosebit de interesantă – cu un arbore al vieții care își trage rădăcinile atât din cer cât și din pământ, atât din poezii cât și din sufletul poetului. „Această carte este cu siguranț un semn bun. Poate că acesta a fost destinul acelor poezii, să se piardă, poate că într-o zi le vom descoperi publicate sub un alt nume, așa cum a pățit și o altă colegă... Dar cu acest volum drumul este deschis iar după această carte vor urma și altele...!

Apoi a venit rândul lui Eugen Iedean să spună câteva cuvinte iar poetul a recunoscut că are atâtea emoții încât poate să și vândă dintre ele... „Nu-mi vine să cred că m-a lăudat domnul Miloș! Asta înseamnă că poeziile din Cimitirul florilor valorează totuși ceva...!” a remarcat Eugen Iedean povestind publicului că în viața sa au existat trei pasiuni: cartea, femeile și pescuitul. Dintre ele, acum i-au rămas doar două: cartea și pescuitul.

Ai nevoie de un anumit nivel de cultură ca să înțelegi o poezie simplă... Pentru poeziile complicate care se scriu în ziua de azi, însă, ai nevoie de câteva ceasuri bune ca să pricepi ceva... Mi-aș dori cel mai mult ca poetul romantic să fie declarat erou...” a mai spus Eugen Iedean care, în final, a recitat publicului prezent câteva dintre poeziile publicate în volum, evenimentul încheindu-se magistral cu un recital folcloric.

2653 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro