Michel Vinay, artistul plastic francez independent care a expus deja la Bistriţa, pregăteşte pentru amatorii de artă o surpriză: el intenţionează să pună la cale o expoziţie personală pe care o va organiza şi realiza chiar la el acasă.
„Artistul este acel creator de metamorfoze care transfigurează lumea reală, dăruindu-i o nouă viaţă, într-o lume imaginară” consideră Michel Vinay, adăugând că obiectele pe care le întâlneşte în mediul înconjurător îi oferă sursa de inspiraţie: „Atunci când întâlnesc un obiect care îmi spune ceva, îl extrag din cotidianul lui, îi deturnez sensul şi îl transform în operă de artă...”
Spre toamnă, casa lui Michel Vinay din Livezile (o casă săsească, încărcată de istorie şi frumuseţe) va fi transformată într-o neobişnuită galerie de artă.
Într-un demers care îşi propune să vă scoată, măcar pentru câteva momente din cotidianul trist şi copleşitor, Michel Vinay vă invită la un parcurs al zonelor interzise, surpinzător atât în formă cât şi în conţinut. Artistul francez a dezvăluit că expoziţia se va numi Parcours Zones Interdites şi că, de la inaugurarea acesteia nu va lipsi «bufetul francez» cu câteva delicatese specifice.
Vor urma şi alte amănunte despre această expoziţie aflată în curs de pregătire...!
„Atunci când muncesc, îmi interzic orice fel de tergiversare intelectuală... Îmi place să captez în creaţiile mele spontaneitatea primei întâlniri de graţie cu acel obiect...” mai spune Michel Vinay.
Michel Vinay s-a născut în Lyon (Franţa) şi a absolvit Şcoala de Arte Frumoase din Lyons. Cunoaşte foarte bine măiestria restaurării obiectelor de artă şi s-a bucurat, până acum, de expoziţii în Lyons, Besancon, Vercel, Paris, Pontarlier, Belfort şi Monbeliard.
Ultima expoziţie a lui Michel Vinay la Bistriţa s-a întâmplat în spaţiul generos al Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud, în martie 2011. Cosmin Nasui scria atunci despre Michel Vinay că este artistul plastic care are insolenţa de a nu lua totul de la capăt, pentru a da lumii un obiect de o noutate absolută, “ci reface un univers din obiecte preexistente... Segmente de spiritualitate franceză, alături de eşantioane de spiritualitate universală devin parte a lumii lui, după ce primesc sensul pe care Michel îl atribuie. Provenind dintr-o familie de artişti şi având moştenirea culturală a Franţei ca fundament, Michel Vinay îşi aduce aportul adăugând marca personalităţii sale la tot ceea ce intră în arealul său de cunoaştere...”